Cand trebuie schimbat uleiul la masina?

Apropo.ro / 19.11.2001, 04:24
Cand trebuie schimbat uleiul la masina?
Schimbarea uleiului este una din cele mai importante operatii de intretinere a masinii, cu caracter periodic. De aceea, este bine sa stii cand trebuie schimbat. Astfel, nivelul uleiului din baie trebuie controlat daca nu zilnic, cel putin la maximum 500 km parcursi. Schimbarea


Schimbarea uleiului este una din cele mai importante operatii de intretinere a masinii, cu caracter periodic. De aceea, este bine sa stii cand trebuie schimbat.

Astfel, nivelul uleiului din baie trebuie controlat daca nu zilnic, cel putin la maximum 500 km parcursi. Schimbarea uleiului trebuie executata la termenele fixate de constructor. Golirea baii de ulei trebuie efectuata numai cand motorul este in regim termic normal (cald).

Unii constructori recomanda ca, la fiecare schimb (de obicei la 5.000 km), umplerea cu ulei proaspat sa se faca dupa o prealabila spalare a instalatiei. Pentru aceasta, se foloseste aproximativ jumatate din cantitatea normala si se lasa motorul sa functioneze la ralanti circa 5 minute, dupa care se goleste baia si se face umplerea cu cantitatea prescrisa.

La schimbarea uleiului se executa si schimbarea filtrului de ulei la termenul recomandat. Cantitatea de ulei necesara cand se schimba si filtrul este ceva mai mare (de ex.3l pentru plinul de ulei fara schimbarea filtrului si 3,25 l la schimbarea acestuia).

Mirel Mircea

Tags: