Canicula 2012: Cum ne ferim de caniculă și care sunt efectele ei

Apropo.ro / 16.06.2010, 16:00
Află de la noi cum te protejezi de caniculă în această perioadă.

Oamenii de știință ne-au avertizat în privința temperaturilor ridicate. Aceștia au observat că temperatura globală medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicată din ultimii 130 de ani.

Ținând cont că trebuie să înfruntăm canicula, este indicat să încercăm să înțelegem fenomenul și ce consecințe are aceasta asupra organismului nostru.

Ce este și cum apare canicula?

Canicula este o consecință a încălzirii globale. Este un fenomen generat de factori naturali și se caraterizează prin creșterea temperaturilor cu până la 10 grade peste limita normală dintr-o anumită perioadă.

canicula

Nimic nu se compară cu un duș pe timp de caniculă

Canicula este un fenomen considerat periculos, tocmai din cauza temperaturilor ridicate ce pot afecta direct organismele și microorganismele.

Există, însă, o teorie conform căreia cercetătorii cred ca încălzirea este legată de schimbarea temporară a curenților din Oceanul Pacific, fenomen cunoscut sub numele de El Nino, care a condus la eliberarea unei mari cantități de căldură din ocean în atmosferă, mai degrabă decăt de încălzirea globală.

Cum ne afecteaza canicula?

Canicula afecteaza atat adultii, cat si bebelusii, animalele si alte organisme vii din jurul nostru. Temperaturile extreme pot provoca o serie de tulburari ale organismului, mai ales in cazul persoanelor care prezinta insuficienta cardiaca , hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischiemica, etc. Anumite persoane pot intra chiar si in soc termic din cauza caldurii exagerate si a evitarii masurilor de protectie recomandate.

Temperaturile ridicate se manifesta la nivelul organismului prin stari de oboseala, mialgii (dureri musculare), slabiciune, dureri de cap, varsaturi, ameteli, greturi.

In cazuri extreme (soc termic) pot aparea chiar si tulburari ale functiei cognitive, halucinatii, comportament bizar, confuzie, dezorientare si chiar coma. Aceste persoane au nevoie de ingrijirile medicilor specialisti.

canicula

Pe timp de canicula temperaturile sunt cu 10 grade mai ridicate peste limita normala

Pe timp de canicula si bebelusii au nevoie de un tratament special. Acesta va fi scos afara doar dimineata si seara cand razele soarelui nu mai sunt atat de puternice ca in timpul zilei. Si cei mici pot face insolatie cu varsaturi, deshidratare severa si febra.

Fauna si flora poate disparea, pe timp de canicula, din cauza deficientei de apa din natura care se produce in timpul caniculei. Aceasta este raspunzatoare si pentru incendiile de proportii are au loc in fiecare an in paduri si care la randul lor pot duce la disparitia unor specii de plante, animale sau pasari dar si prin distrugerea unor localitati aflate langa acestea.

Cum ne ferim de canicula? Iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor

Atat adultilor cat si copiilor mici le este recomandat, pe cat posibil, sa se fereasca de razele soarelui, mai ales in intervalul 10.00 – 18.00 (sau chiar 19.00), cand caldura este mai mare si expunerea la razele ultraviolete este mult mai periculoasa. Copiii si batranii sunt cei mai afectati de canicula.

Pe cat se poate este indicat a se purta o palarie pe cap (sau umbrele) si haine deschise la culoare, pentru a nu atrage si mai mult caldura. Nu se recomanda hainele stramte, din materiale sintetice si nici incaltamintea incomoda si inchisa pe picior (de genul pantofilor, cizmelor, etc) chiar daca este la moda. Sanatatea noastra este mai importanta.

haine de vara

Poarta haine lejere si deschise la culoare. Nu uita nici de palarie si ochelari pe timp de vara

Daca este necesar sa iesiti din casa, specialistii recomanda folosirea unei creme de protectie cu un factor cat mai ridicat, pentru ca pielea sa nu aiba de suferit. Se stie ca expunerea la soare ajuta la o imbatranire ceva mai rapida a pielii.

De asemenea, ochelarii de soare ne vor proteja ochii de razele puternice ale soarelui. Aici este si recomandarea medicilor, dar si un accesoriu pe cat se poate la moda.

Pe timpul caniculei, specialistii ne indica a avea grija la alimentatie si hidratare. In aceasta perioada se vor consuma alimente usoare, mai putine grasimi si mai multe legume si fructe, adica vitamine, pentru ca organismul nostru sa faca fata temperaturilor ridicate.

Hidratarea, atat la adulti cat si la cei mici, presupune consumarea unei anumite cantitati de apa necesara organismului. Este indicata evitarea sucurilor carbogazoase, alcoolului dar si a bauturilor foarte reci.

apa

Hidratarea este esentiala pe timp de canicula

Un prosop sau un cearceaf ud, pe piele, va poate scapa de o insolatie sau revenirea la o temperatura normala a organismului.

Daca iesiti din casa nu uitati sa luati si o sticla cu apa!

Unde mergem cand e canicula?

In locuri unde gasim umbra, racoare (cat se poate), la strand sau ramanem in casa.

Parcurile pot fi un adapost pe timp de canicula pentru cei care vor sa scape de caldura din casa, cu conditia sa se stea doar la umbra si sa se hidrateze.

Strandurile, atat din Bucuresti, cat si din tara, sunt deschise in aceasta perioada. Fluxul de oameni este destul de mare, insa si riscul expunerii la soare este pe masura. Se poate merge la strand, insa adapostirea ulterioara la umbra este ideala.

water park otopeni

Strandurile sunt marea bucurie a tinerilor pe timp de canicula

Marea este o alta destinatie pe timp de canicula, dar cu creme de protectie impotriva ultravioletelor si cu umbrela. Si aici specialistii recomanda ca intre orele 11.00 si 17.00 sa nu expunem totusi la soare, pentru a evita insolatia, arsurile, etc.

Cum majoritatea dintre noi nu putem ajunge la mare sau la munte decat in week-end sau in concediu, nu ne ramane decat sa ne luam masuri de protectie la job sau acasa. Sistemele de ventilatie la moda sunt aproape nelipsite din aceste locatii.

Atentie insa la trecerea brusca de la o temperatura ridicata la una foarte joasa. Aceasta trebuie facuta treptat, pe cat se poate, pentru a ajuta organismul sa se acomodeze.

Ce fac fetele cand este canicula?

Fie sunt la strand, in costume de baie, fie la vreun concurs de tricouri ude, fie oriunde in alta parte imbracate sumar din cauza caniculei. Important este ca si barbatii asteapta vara tocmai din aceasta cauza (poate exageram putin!).

tricouri ude

Concursurile de tricouri ude, bucuria barbatilor

Afla cand va fi canicula!

Intra zilnic pe Vremea Apropo.ro si vei putea fi la curent cu temperaturile din aceasta perioada, chiar si cu 15 zile inainte, pentru a sti exact ce ai de facut inainte sa iesi din casa.

vremea

Dupa canicula vine furtuna, un fenomen normal, despre care meteorologii ne avertizeaza. Aceste furtuni sunt mai agresive decat cele obisnuite, deoarece exista riscul de a fi loviti de fulgere, inundatii, caderi de capaci si, in unele zone, chiar caderi de grindina.

Tu cum te protejezi pe timp de canicula?