Cannabis-ul face durerea fizică să dispară?

De: Mia Nicolescu / 24.12.2012, 16:42
Cannabis-ul face durerea fizică să dispară?
"Cannabis-ul nu poate reduce intensitatea durerii, dar o face mai suportabilă", spun oamenii de știință.

Noi studii arată că țigările cu cannabis îi ajută pe pacienți să nu mai fie atât de deranjați de durerea fizică. În urma cercetărilor de la Universitatea Oxford s-a descoperit că substanța din cannabis nu reduce intensitatea durerii, ci mai degrabă o face mai suportabilă. 

O evaluare a creierului a arătat că substanța, cunoscută sub numele de THC, reduce activitatea în zonele legate de aspectele emoționale ale durerii. Însă nu toți pacienții au avut aceleași reacții. 

Doctorul Michael Lee spune: „Cannabis-ul nu reacționează ca un medicament sigur pentru durere. Unii oamenii reacționează foarte bine la acest tratament, iar alții chiar deloc, sau foarte puțin. Imagistica cerebrală arată o mică reducere în zonele creierului care calmează durerea, de aceea tindem să credem că este un medicament”.

Cannabis

Durerea de lungă durată, de multe ori fără o cauză clară, e o problemă complicată cu care se confruntă sistemele medicale. Sunt abordate modalități diferite care să ajute pacientul cu durerea și poate include o medicație, pshihoterapie și alte forme de terapie psihologică.

„Facem acest studiu pentru a încerca să vedem ce se întâmplă cu cineva care experimentează ameliorarea durerii cu cannabis”, spune Dr. Lee. 

Specialiștii au recrutat 12 bărbați sămânțoși pentru acest test. Le-au fost administrate 15mg de tablete de THC ori efectul placebo. Apoi au fost aplicate creme asupra pielii pentru a provoca durere. Unora le-a fost pusă o cremă din chilli care crea o senzație de arsură. Studiul a fost făcut de trei ori, schimbând fiecare aspect al testului fiecărui voluntar. Pacientul a făcut de asemenea patru teste MRI pentru a acoperi fiecare combinație.

„Participanții au fost rugați să raporteze intensitatea și cât de neplăcută este durerea: cât de mult a durut și cât de mult i-a afectat. Am descoperit că THC-ul, asupra oamenilor average nu a produs nimic în raport cu arsură, dar durerea i-a afectat mai puțin”. 

„Am putea în viitorul apropiat să ne putem da seama de cine răspunde bine asupra cannabisului, dar va trebui să studiem pacienții cu dureri cronice pe durate mai lungi”, a mai spus Dr. Lee.

Cannabis-ul face parte din Clasa B a drogurilor, ceea ce înseamnă că este ilegal să îl deții sau să îl vinzi. În timp ce THC pot face consumatorul să se simtă relaxat, poate de asemenea să inducă halucinatții și să facă oamenii să fie paranoici.