Cannes 2022: Forest Whitaker va fi recompensat cu trofeul Palme d’Or onorific

De: Nicoleta Lepădatu / 06.05.2022, 18:06
Cannes 2022: Forest Whitaker va fi recompensat cu trofeul Palme d'Or onorific

Actorul, producătorul şi regizorul american Forest Whitaker va fi recompensat cu un trofeu Palme d’Or onorific la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Conform site-ului festivalului, artistul va fi onorat astfel pentru cariera strălucită precum şi pentru discretul său angajament umanitar.

Actorul, în vârstă de 60 de ani, îi urmează astfel lui Jodie Foster recompensată anul trecut cu acest premiu şi se înscrie pe lista celebrităţilor din industria cinematografică distinse cu acest trofeu pentru întreaga lor carieră, precum Bernardo Bertolucci sau Alain Delon.

Forest Whitaker a debutat la Cannes în 1988 în filmul „Bird”, de Clint Eastwood, pentru care a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol masculin.

„Să merg la Cannes pentru prima dată în urmă cu 34 de ani mi-a schimbat viaţa. (…) Este mereu un privilegiu să revin la acest frumos festival pentru a-mi expune munca, şi dar pentru a mă inspira de la cei mai mari artişti ai lumii”, a declarat actorul într-un comunicat de presă.

Whitaker a fost prezent în competiţia de la Cannes ca protagonist al filmelor „A range in Harlem” (1991), „Body Snatchers” (1993) şi „Ghost dog: the way of the samurai” (1999), dar şi în afara competiţiei cu „Zulu” în 2013 şi „Platoon” în 2006 la secţiunea Cannes Classics.

În 1988, odată cu filmul „Bird”, lumea a descoperit un actor de o forţă extraordinară, potrivit organizatorilor.

A fost menţionat în acest sens ONG-ul său, Whitaker Peace &Development Initiative (WPDI), care activează în Uganda, Sudanul de Sud, Mexic, Camerun, inclusiv în Los Angeles, sau activitatea sa ca trimis special al UNESCO pentru pace şi reconciliere.

Ca regizor, el a realizat filmele „Strapped” (1993), „Waiting to exhale” (1995), „Hope floats” (1998) şi „First Daughter” (2004).

Festivalul Internațional de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 – 28 mai.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Cannes 2022: Actorul francez Vincent Lindon va fi președintele juriului celei de-a 75-a ediţii

„Potemkiniștii”, în regia lui Radu Jude, are premiera mondială la Festivalul de la Cannes

Cannes 2022: „When You Finish Saving the World”, debutul regizoral al lui Jesse Eisenberg, va deschide secțiunea Semaine de la Critique