Cantitați imense de alge, strânse de pe țarmul Marii Negre

Apropo.ro / 06.07.2005, 18:08
Cantitați imense de alge, strânse de pe țarmul Marii Negre
Cantitați imense de alge au fost strînse din mare și de pe țarmul Marii Negre în stațiunile din sudul litoralului de catre lucratorii Direcției Apelor Române Dobrogea Litoral Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX. Directorul instituției,

Cantitați imense de alge au fost strînse din mare și de pe țarmul Marii Negre în stațiunile din sudul litoralului de catre lucratorii Direcției Apelor Române Dobrogea Litoral Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul instituției, Ionel Manafu, a declarat ca nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație de dezvoltare atît de rapida a algelor; în zona au fost mobilizați sa acționeze zeci de angajați și utilaje de la trei firme care au reușit cu greu sa faca fața situației.

Potrivit sursei citate, în cursul nopții de 5/6 iulie au fost strînse aproape 50 de camioane de alge, dar ierburile marine continua sa fie aduse la mal. Manafu a precizat ca, deși turiștii ar putea fi deranjați de prezența utilajelor, acestea vor lucra și pe timpul zilei.

Ionel Manafu a declarat ca printre condițiile prielnice dezvoltarii algelor se numara temperaturile ridicate și curenții de pe mare, care au adus ierburile la mal.

În sudul litoralului, s-a deplasat o echipa de specialiștii de la Institutul de Cercetari Marine „Grigore Antipa”, care va lua probe și va analiza care sunt cauzele acestui fenomen.

Directorul DADL a mai spus ca, deși agenții economici au obligația contractuala de a igieniza plajele, mulți nu o respecta. El a adaugat ca de miercuri inspectorii îi vor sancționa pe aceștia cu amenzi cuprinse între 10 și 120 de milioane de lei și a avertizat ca sancțiunile pot merge pâna la întreruperea contractelor pentru firmele care nu se preocupa de curațarea plajelor.

Mediafax