Capcanele mediului online, în dezbatere la Astra Film Festival

De: Dragos Tanase / 09.10.2014, 15:00
Capcanele mediului online, în dezbatere la Astra Film Festival
Programul Online/Offline din cadrul Astra Film Festival 2014 (6 - 12 octombrie) aduce în discuție consecințele nebănuite ale unui simplu click făcut automat pe butonul accept atunci când ne înregistrăm pe Facebook, Google sau Youtube; atacul înverșunat al autorităților împotriva platformelor de filesharing; dar și granița firavă dintre necesitate și exces atunci când vorbim de doza noastră zilnică de internet.

Programul debutează cu o proiecție eveniment a filmului Termeni și condiții (regia: Cullen Hoback), programată miercuri, 8 octombrie, de la ora 21:00 la Teatrul Gong. Cu toții confirmăm că am citit și suntem de acord cu termenii și condițiile impuse de marile corporații online, doar ca să trecem mai rapid peste acest regulament stufos și greoi. Câți dintre noi se gândesc că termenii și condițiile acceptate ar putea fi în contradicție cu interesele noastre și că ne-ar putea afecta pe termen lung?

Trailer: www.youtube.com/watch?v=tU9zNcZf_Xo

În continuare, de la ora 22:30 va fi proiectat TBP AFK: The Pirate Bay away from keyboard (regia: Simon Klose). Cei trei fondatori rebeli ai platformei de filesharing The Pirate Bay, considerată de mulți un simbol al libertății de exprimare pe internet, sunt prinși într-o bătălie înverșunată a drepturilor de autor cu Hollywood-ul, industria muzicală și mass-media.

Trailer: www.youtube.com/watch?v=iyJ8k7VUlfc

Un alt fenomen de amploare din mediul online îl reprezintă forurile create de marile corporații de jocuri pe calculator. Corporațiile încearcă să creeze instituții cât mai puternice pentru a spori vânzarea și profitul. Următoarele două filme arată două perspective ale acestui fenomen.

Vineri, 10 octombrie, atenția programului se îndreaptă înspre Orientul Îndepărtat, mai exact în China și Coreea de Sud. Jucătorii (regia: Steven Dhoedt) spune povestea unui campionat anual al jucătorilor profesioniști de Starcraft, eveniment sportiv ce se transmite în direct pe stadioanele din Seul și care adună mii de sud-coreeni. Proiecția are loc de la ora 20:00 la Teatrul Gong.

Trailer: www.youtube.com/watch?v=LcU7aI9L9aQ

Excesul de internet a dus la apariția unei noi boli: dependența de online. China este prima țară din lume care a clasificat această dependență drept o tulburare clinică. Dependenții de net (regia: Shosh Shlam), proiectat de la ora 22:00, urmărește evoluția a trei tineri internați într-un centru de reabilitare din Beijing, singurul de acest fel din lume.

Trailer: www.youtube.com/watch?v=nShbLPNwVQ8