Capsula spațială Dragon, lansată în prima sa misiune „oficială”

De: Marian Andrei / 08.10.2012, 17:30
Capsula spațială Dragon, lansată în prima sa misiune
Compania americană privată SpaceX a lansat cu succes, aseară, capsula Dragon spre Stația Spațială Internațională (ISS), acesta fiind primul zbor comercial de aprovizionare a avanpostului orbital, în cadrul unui contract cu NASA.

Dragon ar trebui să se conecteze cu ISS miercuri, la ora 11.30 GMT. Conectarea va fi efectuată cu ajutorul brațului robotizat al ISS, controlat de doi din cei șase astronauți aflați la bordul stației.

Aceasta este a doua „vizită” a lui Dragon pe ISS, după primul zbor demonstrativ, reușit în luna mai, care a marcat, totodată, prima conectare la avanpostul spațial a unui vehicul privat.

NASA pariază pe SpaceX și alte companii private pentru a prelua misiunea navetelor spațiale, al căror program s-a încheiat în iulie 2011. De atunci, NASA depinde exclusiv de capsulele rusești Soyuz pentru a-și trimite astronauții la bordul ISS și plătește Rusiei suma de 63 de milioane de dolari, pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce privește misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusești Progress, europene (ATV) și japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată și care se autodistrug, arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.