Carantina în zece localitati sucevene, din cauza unui focar de rabie

Apropo.ro / 01.10.2007, 09:19
Carantina în zece localitati sucevene, din cauza unui focar de rabie
Zece localitati sucevene si localitati din judetele Mures si Harghita au intrat în carantina, dupa ce o bovina din gospodaria unui cetatean din Saru Dornei a fost depistata cu rabie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit directorului Directiei Sanitare Veterinare si pentru

Zece localitati sucevene si localitati din judetele Mures si Harghita au intrat în carantina, dupa ce o bovina din gospodaria unui cetatean din Saru Dornei a fost depistata cu rabie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, cazul de rabie a fost depistat la o bovina din gospodaria lui Mihai D., din Saru Dornei.

Proba recoltata de la bovina moarta a fost trimisa Laboratorului DSVSA Suceava de catre medicul veterinar din localitate, în regim de urgenta, care a suspicionat rabia în acest caz, ulterior, în urma analizelor de laborator, eliberându-se buletinul de analiza pozitiv pentru rabie.

Conducerea DSVSA Suceava a luat toate masurile care se impun anuntând despre acest episod de rabie atât Autoritatea de Sanatate Publica Suceava pentru vaccinarea antirabica a tuturor persoanelor care au intrat în contact cu bovina respectiva, cât si AJVPS Suceava si Directia Silvica Suceava, care vor lua masuri privind reducerea numarului mare de carnivore salbatice transmitatori ai bolii, vulpea fiind rezervor silvatic al bolii, de pe raza judetului Suceava, a spus Dulgheru.

Totodata, DSVSA Suceava a dispus incinerarea cadavrului bovinei, dezinfectia exploatatiei, vaccinarea antirabica a tuturor animalelor receptive din focar, catagrafierea si vaccinarea de necesitate a tuturor câinilor si pisicilor din focar si zona de protectie antiepizootica.