Belgia, Franța, Luxemburg, Spania, Germania, Grecia, Irlanda, Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Estonia și Slovenia au introdus acest tip de card acum o luna, urmand ca și noi sa-l adoptam, din anul 2007. Acest card va facilita accesul romanilor la serviciile medicale pe timpul șederii temporare a acestora într-un stat membru al Uniunii Europene. Cu ajutorul CEAS, posesorul lui va beneficia de un pachet de servicii furnizate corespunzator starii sale de sanatate.
Laborator privat pentru 3 spitale sucevene
Synevo este primul laborator particular din țara care va face analize de laborator pentru spitalele sucevene: Spitalul Județean Suceava, Spitalul Municipal Radauți și Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc. Astfel, aproximativ 65% din populația județului va beneficia de servicii de laborator moderne, avand un acces extrem de rapid la rezultatele medicale, datorita rețelei informatizate.
Dispozitive medicale gratuite
Persoanele care au rude persecutate pe motive politice, deportate în strainatate, sunt vaduve de razboi ori ranite în Revoluție și au nevoie de dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiențe organice sau fiziologice, pot beneficia de ele gratuit. La fel și persoanele cu handicap fizic, cu condiția ca acestea sa nu aiba alte venituri în afara celor acordate de lege. Casa de Asigurari de Sanatate este cea care se ocupa de aprobari, iar persoana în cauza își poate alege furnizorul dispozitivului (evident, numai dupa ce a primit acordul casei).
Linie telefonica antidrog
Drogurile nu-i afecteaza doar pe consumatori, ci și familia, colegii de școala ori de serviciu. Daca banuiești ca una dintre amicele tale folosește droguri, informeaza-te cum o poți ajuta. Pentru aceasta nu trebuie decat sa te adresezi, gratuit, unuia dintre centrele de prevenire și consiliere antidrog sau sa suni la linia telefonica speciala de tip help line: 0808700700, ce poata fi apelata de oriunde din țara. Vei primi consiliere de specialitate, iar daca ești consumatoare, vei fi îndrumata spre centrele de tratament.
Plan național de depistare precoce a cancerului de col uterin
La ora actuala, peste 1.800 de romance cu varsta cuprinsa între 45-54 ani mor anual din cauza cancerului de col uterin. Pentru a scadea mortalitatea, Ministerul Sanatații s-a gandit sa elaboreze un plan național de depistare precoce a maladiei. Prin urmare, la fiecare cinci ani, toate femeile între 25 și 60 ani vor fi testate gratuit. Anul acesta au fost alocate aproximativ 11 miliarde lei pentru efectuarea a 32.000 de testari.