Card european de asigurat

Apropo.ro / 14.12.2006, 14:17
Card european de asigurat
Pretul la care asiguratii CNAS vor putea obtine Cardul European de Asigurat (EHIC) este de 2,16 RON (21.660 lei ROL), suma ce include atat TVA-ul cat si costurile imprimarii si distribuirii documentului. Acest card va avea aceleasi dimensiuni ca un card bancar si va


Pretul la care asiguratii CNAS vor putea obtine Cardul European de Asigurat (EHIC) este de 2,16 RON (21.660 lei ROL), suma ce include atat TVA-ul cat si costurile imprimarii si distribuirii documentului. Acest card va avea aceleasi dimensiuni ca un card bancar si va contine o serie de date despre posesor – numele, prenumele, numarul personal de identificare – si despre institutia emitenta, precum si data expirarii, fara insa sa cuprinda si informatii medicale.

Acest card poate fi obtinut pe baza unei cereri-tip de catre oricare asigurat din Romania care doreste sa calatoreasca intr-una din tarile Uniunii Europene si da posesorului dreptul sa beneficieze, in caz de necesitate, de asistenta medicala in locul in care se afla, in aceleasi conditii ca si asiguratii sistemului public de sanatate din tara-gazda. Astfel, nu mai este necesara o alta asigurare de sanatate pe durata calatoriei.

Cererea-tip de obtinere a cardului va fi completata la sediul casei teritoriale de asigurari la care este inscris asiguratul, unde acesta va trebui sa se prezinte cu o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si cu dovada ca este asigurat (adeverinta de salariat, talonul de pensie, alt act specific, dupa caz). In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere. Ulterior, cardul va fi primit la adresa specificata de solicitant in cerere, in termen de 7 zile lucratoare de la solicitare.

In cazul in care asiguratul pierde cardul in tara poate solicita eliberarea unuia nou. Daca disparitia cardului survine in timpul sejurului in strainatate, asiguratul poate solicita casei de asigurari de sanatate emitente, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurari de sanatate din statul respectiv, un certificat de inlocuire a cardului, care ii va permite sa beneficieze de drepturile sale. Totodata, daca asiguratul are deja un card, dar a carui valabilitate de sase luni inceteaza in timpul unei calatorii in strainatate, poate solicita in avans eliberarea unui nou card, in prelungirea celui dintai.

Amanunte despre Cardul European de Asigurat se pot afla de pe site-ul dedicat CEASS, precum si de pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, CNAS.