Cardurile RATB, reîncărcate direct de la automate

De: Carmen Ulian / 28.04.2014, 15:15
Cardurile RATB, reîncărcate direct de la automate
Regia Autonomă de Transport București (RATB) vrea să achiziționeze 40 de automate pentru carduri de călătorie, care să înlocuiască vechile tonete cu bilete.

Automatele RATB ar urma să fie instalate în zonele cu flux mare de călători, iar în unele locații va înlocui tonetele RATB care vând și reîncarcă carduri de călătorie.

Aceste automate vor permite reîncărcarea titlurilor de călătorie pe cardul de transport al clientului, plata făcându-se doar cu cardul bancar. Eventual, unele din aceste automate vor permite și emiterea de carduri încarcate cu anumite titluri de călătorie„, au precizat reprezentanții RATB.

În acest moment, în București, există un singur astfel de aparat, instalat la Aeroportul Otopeni.

Principalul beneficiu pentru călători îl reprezintă posibilitatea procurarii la orice oră a titlurilor de călătorie, deci și în afara orelor în care centrele de vânzare sunt deschise. Pentru RATB, principalul beneficiu îl reprezintă realizarea de economii prin înlocuirea unor tonete cu aceste automate (cheltuielile de exploatare fiind mai mici în cazul automatelor). De asemenea, prin montarea acestor automate, rețeaua de vânzare se va diversifica, va răspunde în mai mare măsură cererii și, ca urmare, vor crește încasările„, explică reprezentanții RATB.

Conducerea RATB susține că noile automate vor ajuta regia să economisească bani prin înlocuirea tonetelor vechi, care au costuri de administrare mai mari. Pe de altă parte, nici costurile de achiziție a automatelor nu sunt foarte mici. Astfel, în bugetul pentru acest an a fost alocată suma de 3.623.000 lei pentru a cumpăra cele 40 de automate. Practic, RATB va plăti aproximativ 90.000 lei (20.000 euro) pentru un singur automat.