Care au fost primii pești apăruți pe Pământ?

Apropo.ro / 26.03.2015, 20:00
Care au fost primii pești apăruți pe Pământ?
Toată lumea adoră să meargă la pescuit, dar nimeni nu-și pune problema când au apărut primii pești pe Pământ și care au fost aceștia.

Fosilele descoperite de curând arată că primii pești au apărut pe Pământ în perioada Ordovicianului, în urmă cu circa 460 de milioane de ani. Încă nu se știe dacă primii pești apăruți au fost de apă dulce sau de apă sărată. În perioada următoare au apărut peștii fără fălci, cele mai primitive forme de pește. Acești pești nu aveau gură ci doar un mic orificiu prin care intrau insectele ce se ascundeau în nămol.

În perioada Devonianului, peștii s-au răspândit pe întreaga planetă. La vremea respectivă, peștii erau considerați cele mai comune animale. De altfel, Devonianul este cunoscut și sub denumirea de Epoca Peștilor. Atunci, peștii au început să aibă forma pe care o au și astăzi. Gura le permitea să caute hrană și să se hrănească mai eficient. Primii pești cu fălci s-au numit placodermi. Existau numeroase grupe de placodermi. Unii trăiau la suprafața apei, alții pe fundul apei. Unii aveau dinți extrem de tăioși, alți aveau chiar și 10 metri lungime. Placodermii s-au transformat mai târziu în rechini, dar și în alte tipuri de pești.