Care este diferența dintre ciupercile bune și cele otrăvitoare

De: Carmen Ulian / 21.01.2015, 00:00
Care este diferența dintre ciupercile bune și cele otrăvitoare
La prima vedere nu este nicio diferență între ciupercile bune de consumat și cele toxice.

Științific vorbind, nu există ciuperci otrăvitoare. Mulți oameni le numesc așa, dar botaniștii nu folosesc acest termen, căci nu există diferență între ele.

Sunt atât de multe idei despre ciuperci pe care oamenii le-au înțeles greșit. Tipurile de ciuperci otrăvitoare sunt doar câteva. Dintre ele și mai puține sunt mortale. Nimeni nu ar trebui să încerce să guste o ciupercă dacă nu este sigur că o cunoaște.

Testarea este, relativ, simplă. Așa consideră unele persoane. Nu este adevărat că toate ciupercile cu umbrelă sunt otrăvitoare sau că dacă le atingi cu lingura de argint și se înnegrește sunt toxice.

Cele care chiar sunt otrăvitoare conțin o substanță care duce la moarte sigură. Există și o istorioară în acest sens cu Împăratul Nero care și-a ucis toți invitații de la petrecere după ce le-a servit ciuperci otrăvitoare.

De aceea, cele mai bune și sigure ciuperci sunt cele comercializate în magazine.

Ciupercile sunt fungi. Precum alți fungi, le lipsește materia care le face verzi – clorofila, fără de care plantele nu-și pot produce singure hrana. Ciupercile depind de aceste plante verzi, astfel că trebuie să crească pe lângă ele. Sunt plante foarte delicate și conțin multă apă și de aceea nu le vom vedea ofilite și uscate când sunt cele mai mari temperaturi afară.