Care este originea pălăriei

De: Carmen Ulian / 09.02.2015, 10:09
Care este originea pălăriei
Pălăria este un accesoriu menit să protejeze purtătorul de soare și ploaie, și nu numai. Regina Marii Britanii este pasionată de pălării.

Termenul de pălărie se trage din cuvântul anglo-saxon haet, care înseamnă a acoperi. Prima dată omul a folosit pălăria pentru a-l apăra de ploi și soare. În regiunile nordice, pălăriile erau confecționate din piele, iar în sud din stuf sau paie.

Un moment important în dezvoltarea pălăriei a fost pălăria pentru război care a devenit cască. Oameni de pretutindeni au folosit casca care era și din metal pentru a proteja individul de săbii și săgeți. Primele pălării au fost purtate de triburi și aveau o formă hidoasă pentru a speria inamicul.

Astăzi, în multe țări pălăria este un accesoriu decorativ purtat pentru a fi la modă sau cum este eticheta unor ceremonii.

Fesul a fost descoperit de țările din vestul Asiei – de obicei avea culoarea roșie. Arabii au descoperit turbanul, care este purtat cu anumite ornamente pentru a inidca rangul. Coroanele pentru regi și regine sunt tot un simbol al rangului lor.

În urmă cu aproape 500-600 de ani s-au pus bazele primei fabrici de pălării. Se realizau pălării din lână, blană de castor. Apoi domnii preferau pălăriile pentru a-și expune gentilețea. Se mai purtau pălării în scopuri religioase sau politice – călugării, călugărițele aveau un anumit tip de pălărie, preoții un altul și tot așa.

Adepții puritani ai lui Oliver Cromwell purtau o pălărie specială ca de vrăjitoare și cu un fel de coroană.

Pălăriile au fost denumite după primii oameni care le-au purtat sau care le-au inventat, ba chiar și după locul în care au fost purtate.