Care este varianta mai avantajoasă pentru a acoperi geamul: rulourile sau perdelele cu draperii?

De: ApropoTV.ro / 22.06.2023, 18:00
Care este varianta mai avantajoasă pentru a acoperi geamul: rulourile sau perdelele cu draperii?

În decorarea unei încăperi există câteva puncte importante care trebuie să primească o atenție deosebită. Unul dintre aceste puncte sunt geamurile. Mai exact, felul în care acestea sunt acoperite. Aspectul unei camere este schimbat drastic în funcție de varianta pe care o alegi. Totuși, aspectul nu este totul, ai nevoie și de o metodă practică și ușor de folosit pentru a te proteja împotriva razelor soarelui.

Cel mai ușor mod de a face o alegere este să compari avantajele unui lucru și să alegi varianta mai potrivită pentru tine. Am făcut pentru tine o listă cu avantajele rulourilor și draperiilor. Citește mai departe pentru a afla care sunt acestea.

 

  1. Rulouri geam

Din punct de vedere estetic, un ansamblu de rulouri geam este mai ușor de ales. Rulourile sunt aplicate doar pe suprafața sticlei și lasă mai mult loc lângă pervaz. Varietatea de culori în care acestea sunt disponibile le face să fie ușor de asortat cu diverse stiluri. Rulourile oferă un aspect mai modern și mai minimalist unei camere. Totuși, unele camere sunt incomplete doar cu rulouri. În aceste cazuri, poți completa cu o perdea simpla, care să dea un aspect mai plin camerei. De asemenea, poți să optezi pentru diferite structuri ale ruloului. Dacă îți dorești o încăpere mai bine protejată poți alege varianta mată, iar dacă vrei mai multă lumină rulourile semimate sunt pentru tine.

Există modele de rulouri geam care blochează razele UV și reduc transferul de căldură prin geam. În sezonul călduros aceste modele constituie un avantaj, deoarece poți să păstrezi o temperatură și un mediu confortabil pe parcursul zilei. Rulourile se controlează cu ajutorul unui mecanism prin care se strâng sau se lasă, iar acesta poate fi mecanic sau manual. Un alt avantaj al rulourilor este faptul că sunt ușor de curățat și de întreținut. Nu se deteriorează ușor în timp, iar curățarea lor se face cu ajutorul unei lavete.

Anumite modele de rulouri geam sunt făcute pentru protecție și se montează în exterior. Acestea sunt acționate printr-un mecanism mecanic și blochează complet lumina și face casa mai greu de fraudat.

 

  1. Perdele și draperii

Perdelele și draperiile oferă mai multă libertate în ceea ce privește stilul încăperii. Fie că este vorba de un aspect mai elegant sau minimalist, există modele care să se potrivească acelui stil. Detaliile și marginile fac acest lucru posibil. De asemenea, materialul din care este făcută draperia trebuie asortat cu stilul camerei. Cea din bumbac sau din materiale textile este cea mai populară alegere, deoarece este rezistentă și ușor de curățat.

 

Culorile sunt un aspect important la care trebuie să te gândești. Dacă ferestrele sunt orientate spre nord, este important să alegi culori mai deschise pentru a nu face camera să pară un loc închis. Dacă sunt orientate spre partea din care răsare soarele ar fi indicat să alegi piese opace, pentru a păstra umbra în prima parte a zilei.

 

Atunci când te decizi să cumperi draperii, este foarte important să măsori distanța de la tavan la podea. Rezultatul măsurătorii îți dă mai multe indicii despre ce fel de piese să alegi. Există trei opțiuni: draperie până la pervaz, draperie peste pervaz și draperie până la podea. Când te decizi cu privire la acest aspect, ține cont de preferințele personale. De asemenea, nu uita și de sistemul de prindere. Acesta adaugă câțiva centimetri în plus la lungimea ansamblului. Totodată, este și o piesă care trebuie să păstreze stilul întregului ansamblu. Alege un sistem de prindere care să aibă culori asemănătoare cu cele ale pereților din cameră. Astfel nu se creează o discrepanță vizuală.

 

Decorațiunile care blochează lumina sunt foarte utile, în special vara. Ia în calcul nevoile tale, stilul camerei și bugetul disponibil pentru a face cea mai bună alegere. Există piese care să se potrivească pentru orice nevoi, așadar continuă să cauți până găsești decorațiunea care să îți completeze camera.