Care șerpi sunt veninoși?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Care șerpi sunt veninoși?
Omul pare să fi avut întotdeauna frică și groază de șerpi. Aspectul lor, modul în care se mișcă și faptul că mulți oameni au murit din cauza mușcăturii de șarpe, sunt motive întemeiate în acest sens.

Există mai mult de 2.000 de specii sau tipuri de șerpi și trăiesc pe pământ, în pământ, în apă și în copaci. Aceștia se găsesc în toate părțile lumii, excepție făcând regiunile polare și unele insule.

Șerpii veninoși posedă colți otrăvitori, care sunt dinții ascuțiți, cu o deschidere la vârf. Acesti colți sunt fixați în maxilarul superior și conectați cu glandele ce secretă otravă. Șarpele nu devine inofensiv prin îndepărtarea colților, pentru că alții noi cresc în loc.

Șerpii injectează otrava, de obicei, în prada lor, o omoară sau o lasă în stare de inconștiență înainte de a o mânca.


Există aproximativ 120 de specii de șerpi non-toxici în Statele Unite și doar patru tipuri de șerpi veninoși. Unul este șarpele coral, ce aparține familiei cobră și apare doar în sud. Celelalte trei tipuri aparțin familiei viperă, din care șarpele cu clopoței, Copperhead-ul, și Moccasin-ul de apă.

Aproximativ 600 de șerpi sunt otrăvitoari, dar numai un sfert dintre aceștia au o mușcătură fatală pentru om.

Viperele sunt singurii șerpi veninoși din Europa. Marea Britanie are doar trei șerpi, Smooth Snake, Grass Snake și Adder. Dintre aceștia doar Adder (sau Viper) este otrăvitor. Nu există șerpi în Irlanda.