Care sunt cauzele gutei

Apropo.ro / 24.03.2015, 20:00
Care sunt cauzele gutei
Guta este o boală cunoscută încă din vremuri străvechi.

Pe atunci, era văzută ca „boala bogaților”, din cauză că se credea că guta apare în urma ingerării mâncării și a vinului în cantități mari. Bineînțeles, aceste fapte scoteau din discuție oamenii săraci.

Boala gutei înseamnă o cantitate prea mare de acid uric în sânge. O persoană care are gută nu poate metaboliza sau descompune anumite proteine din corp. Aceste proteine se numesc „purine” și fac parte din dieta oamenilor.

Printre mâncările cu un conținut mare de purine se numără momițele de vițel, ficat, rinichi, sardine, hamsii, curcan, carne de porc, carne de vită și multe alele. Deci, o persoană cu gută este sfătuită, de cele mai multe ori, să evite astfel de mâncăruri.

Guta este o boală foarte dureroasă, iar durerea apare brusc. În 70% dintre cazuri, prima criuă de gută apare la degetul cel mare de la picior, iar în 90% dintre cazuri, este implicat și degetul mare pe parcursul bolii.

În câteva ore, încheieturile se umflă, devin fierbinți, temperatura le crește și se înmoaie. Durerile sunt atât de mari încât suferinzii de gută se tem să fie atinși în zonele dureroase. Acest simptom este tipic gutei.

Boala acută durează câteva zile sau săptămâni. Apoi, dispare complet până la criza următoare. Pacientul care suferă de atacuri de gută le poate avea în urma dietei, dar și a efortului fizică, a muncii peste măsură, a stării emoționale și al alergiilor.