Care sunt originile furculiței

De: Carmen Ulian / 09.02.2015, 10:09
Care sunt originile furculiței
Știai că atunci când oamenii au început să folosească furculița, cei mai mulți considerau că este un obiect ridicol?

La începuturi, oamenii foloseau un tip rudimentar de furculiță. Asta se întâmplat în urmă cu mii de ani. Totuși, folosirea furculiței la masă este o descoperire recentă în istorie.

Oamenii primitivi foloseau un fel de crenguțe pe post de furculiță pentru a mânca vânatul. Unii susțin că furculița ar avea originile în același timp cu săgețile, și mai aveau rolul de scobitori.

Furculița așa cum o știm noi este printre primele ustensile folosite la gătit, după ce erau cioplite. Acestea aveau doi dinți și erau făcute din fier, oase, sau lemn dur.

Le-a luat mult timp oamenilor până să accepte să utilizeze furculița la masă. În urmă cu doar 300 de ani, acest instrument crea mari curioyități în Europa. De fapt, în Franța toată lumea mânca cu mâna. Asta s-a întâmplat până în secolul 17. La curtea regelui Louis XIV, la marile banchete de la palat, nimeni nu folosea furculița pentru a mânca, ci mâna.

Când primii oameni au început să folosească furculița, ceilalți din jur îi considerau ridicoli. Atunci când o femeie bogată din Veneția, în secolul 11, folosea o furculiță mică și aurie la masă, se scria despre ea că nu este ca ceilalți din jur și că trebuie să-și taie mâncarea în bucățele pe care la mănâncă cu furculița cu doi dinți.

Cinci sute de ani mai târziu, în secolul 16, oamenii care foloseau furculița la masă, în Veneția, încă erau considerați ciudați. Mesenii primesc la masă și furculiță, pe lângă cuțit și lingură, pentru a ține bucata de carne în timp ce o taie cu cuțitul, pentru a arăta că sunt manierați și că nimeni nu mănâncă cu mâna, se scria la acea vreme.

Din secolul al 17-lea, bunele maniere la masă cu cunoscut noi îmbunătățiri. Furculițele din argint au încept să apară în toată Italia. Până la sfârșitul secolului 18, furculița a fost acceptată ca o necesitate în mai toate casele intelectualilor.