Cariile la diferite vârste

Apropo.ro / 29.11.2013, 10:40
Cariile la diferite vârste
Caria dentară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dentare. Principalele cauze ale apariței acesteia sunt prezența plăcii bacteriene la nivelul suprafeței dentare și creșterea nivelului pH-ului din cavitatea bucală.

Cariile pot apărea încă din primii ani de viață și se formează din cauza acțiunii zahărului sau a laptelui pe care îl bea copilul pe timpul nopții. Odată ajuns în cavitatea orală, acesta devine suport pentru bacterii, dezvoltând astfel un pH ridicat. De aceea, părinții trebuie să fie atenți nu doar la lichidele pe care copilul le bea, ci și la frecvența consumului.

Deși cariile de biberon afectează dinții de lapte, pe care copilul oricum îi pierde, nu trebuie neglijată importanța dentiției primare. Pe lângă dureri, poate fi afectată și dentiția definitivă.

Însă, frecvența ridicată a cariei dentare la vârste tot mai mici impune necesitatea extinderii mijloacelor de profilaxie, printre care fluorizarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă. Dinții permanenți își încep mineralizarea din momentul nașterii, procesul încheindu-se în jurul vârstei de 12 ani. Dacă în acest interval de timp copilul primește suplimente de fluor se obține efectul cariostatic (acești dinți nu se vor mai caria).

La adolcescenți, prezența cariei, la nivel global, se regăsește, ca și în cazul adulților, într-un procent destul de mare. Tinerii ai căror dinți sunt în creștere dezvoltă carii pentru că mineralele din compoziție nu sunt stabile și pot fi îndepărtate cu ușurință de acizi.

 

Citește continuarea articolului pe site-ul Ce se întâmplă, Doctore? pentru a afla mai multe despre formarea cariilor și prevenirea lor la diferite vârste.