Carla’s Dreams reacţionează la acuzaţiile de plagiat

De: Nicoleta Nicolae / 30.01.2016, 07:00
Carla’s Dreams reacţionează la acuzaţiile de plagiat
Trupa Carla's Dreams a reacţionat, ca urmare a acuzaţiilor de plagiat aduse melodiei "Sub pielea mea", despre care s-a spus că ar semăna cu "Ursitoare", a lui Florin Chilian, precizând că a apelat la un expert în domeniu, potrivit căruia există doar o mică asemănare între cele două piese.

Casa de discuri Global Records şi echipa de management a artiştilor de la Carla’s Dreams au anunţat joi că au cerut opinia unui expert în domeniu, compozitorul Mircea Drăgan, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, pentru a evalua şi compara cele două piese.

Într-un punct de vedere transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX, de către reprezentanţii Carla’s Dreams, Mircea Drăgan spune că „primele patru note din strofa întâi sunt identice, acesta fiind un element foarte scurt”. „Este un fapt des întâlnit în creaţia muzicală internaţională de-a lungul timpului şi care nu poate fi determinant pentru o operă muzicală întreagă şi mai ales, fiind la strofă, nu are greutatea unui refren, care face posibilă recunoaşterea respectivei operei muzicale de către public”, declară Mircea Drăgan.

Acesta precizează că cele două melodii „au aceeaşi tonalitate”, dar acest lucru „nu este relevant, deoarece pe plan mondial există încă milioane de piese în aceeaşi tonalitate”. El mai spune că piesele „au un sound asemănător, nu identic, cea de a doua fiind mai bogată ritmic”. „Au tempouri diferite, prima fiind mai lentă, a doua mai mişcată”, afirmă Mircea Drăgan.

În concluzie, Mircea Drăgan spune că „aceste elemente nu pot determina fapta de plagiat, a unei piese faţă de alta”.

La rândul său, Ştefan Lucian, managerul Global Records, spune: „Piesele se aseamănă pe început de primă strofă, de aceea, primul pas pe care l-am făcut a fost să luăm legătura cu experţii în domeniu să ne spună dacă există asemănări între ‘Sub pielea mea’ şi ‘Ursitoare’. Ni s-a spus că este o mică asemănare care se întâmplă frecvent şi a tot apărut de-a lungul timpului în muzică. Ne bucurăm foarte mult de succesul piesei ‘Sub pielea mea’, care are peste 3,7 milioane de vizualizări pe YouTube în doar o săptămână. De asemenea, ‘Te rog’, single-ul anterior al celor de la Carla’s Dreams, este pe locul 1 pe radio şi pe TV în România”.