Carmen Tănase şi Florina Cercel – Prietenia de dincolo de telenovelă

De: Cătălina Matei / 26.05.2008, 00:00
Carmen Tănase şi Florina Cercel - Prietenia de dincolo de telenovelă
Se cunosc de mulţi ani, însă nu au jucat niciodată împreună. Telenovela de la Acasă TV le-a adus faţă-n faţă pe cele două mari actriţe, în două roluri neaşteptate: Flacăra Potcovaru şi Spania Fieraru – cele mai iubite ţigănci din România, la ora actuală. Atît de iubite încît unii bărbaţi au renunţat să se mai uite la fotbal ca să le vadă pe cele două cuscre jucînd. Dincolo de ”Inimă de ţigan”, se ascunde o prietenie adevărată...

Pe platourile de la Buftea, dincolo de filmări şi repetiţii, are loc o altă poveste faţă de ce vedem pe micul ecran. O poveste plină cu… alte poveşti. În nouă luni de filmare, două dintre actriţe au rămas însărcinate – Ioana Ginghină şi Nicoleta Luciu, la fel şi soţia regizorului Iura Luncaşu. În acelaşi răgaz de timp, s-au legat prietenii noi ori s-au consolidat altele mai vechi. Nici Carmen Tănase şi Florina Cercel n-au făcut excepţie. Cele două actriţe se cunosc de mult, însă legătura lor sufletească s-a întărit de cînd joacă împreună în telenovela de la Acasă TV. Dacă le întrebi cînd s-au văzut prima dată, amintirile sînt diferite. Florina Cercel are următoarea variantă: ”Pe Carmen Tănase am văzut-o prima dată cînd se pregătea să dea examen la Institutul de teatru. Era în sală, la repetiţii, la Teatrul Naţional. Venise atunci cu Olga Delia Mateescu. Îmi amintesc că era foarte serioasă şi atentă la tot ce se întîmpla pe scenă. Şi mi-o amintesc, în întunericul acela din sală, cu doi ochi albaştri imenşi, deşi Carmen mă ceartă mereu că sînt verzi. Abia peste cîţiva ani, am revăzut-o, după ce ea se căsătorise cu Ţucu Parhon (n.r. Victor Parhon), cu care eu am fost colegă de generaţie şi foarte bună prietenă. Ne-am văzut la ei acasă”. Ce povesteşte Carmen? ”Eram încă studentă şi filmam şi eu ceva la Televiziunea Română. Nu mai ştiu dacă recitam poezii patriotice sau jucam în ceva. Pe atunci, aveam bube pe faţă, adică o acnee mai pronunţată, prin urmare, eram foarte complexată. Şi numai ce reuşise doamna de la machiaj să mă facă şi pe mine să arăt omeneşte şi apare – Florina Cercel. A intrat în cabină, şi-a pus trusa de machiaj, a început să se aranjeze, iar eu m-am băgat într-un colţ. Într-un tîrziu, a observat că mai este cineva pe acolo, care răsuflă. S-a uitat la mine şi mi-a zis: . Nu mai ştiu ce i-am răspuns!”. Iar Florina completează: ”Eram

! Era o atitudine pe care am adoptat-o ca să mă apăr. Eu nu sînt aşa în viaţa reală, dar în acele timpuri, pentru o femeie, şi actriţă, era mai greu. Multă lume mi-a spus că mă credea o femeie tare încrezută. Nu este aşa, acea atitudine a mea era un sistem de autoapărare şi să rezişti 44 de ani ca actriţă la Naţional nu e uşor!”.

Cuscre cu fuste înflorite
Pînă la ”Inimă de ţigan”, cele două actriţe n-au mai jucat împreună niciodată. Au apărut amîndouă în distribuţia filmului ”Crucea de piatră”, dar nu au avut secvenţe comune. Însă Florina Cercel, a jucat în multe spectacole alături de ”soţul” Gheorghe Dinică, alias Aurică Potcovaru, şi de Marin Moraru. ”Cu Gheorghe Dinică am jucat într-o mare comedie românească – , timp de 10 ani, la Naţional. Îmbătrînisem cu toţii, dar publicul tot venea să ne vadă. În 1997, am jucat , unde m-am întîlnit din nou cu Gigi Dinică, dar şi cu Marinuş Moraru, care era soţul meu în acea piesă”. În ”Inimă de ţigan”, cele două actriţe au avut parte de o premieră: pentru prima dată în cariera lor, au jucat în rol de ţigănci. Şi, tot pentru prima dată, au fost şi cuscre. Flacăra Potcovaru şi Spania Fieraru sînt ţigănci adevărate, două personaje puternice care, alături de celelalte roluri, fac din ”Inimă de ţigan” cea mai urmărită telenovelă românească de pînă acum. ”Nu am avut prejudecăţi legate de ţigani. Cînd eşti actor, laşi prejudecăţile acasă. Trebuie să interpretezi orice rol… aşa face un actor adevărat. La prima cu personajul meu – Spania Fieraru, m-a încercat o oarecare spaimă. Primisem doar sinopsis-ul. Dar am acceptat din prima pentru că un instinct, dincolo de raţiune, mi-a spus că se poate face o tipologie specială. Spania şi Flăcărica sînt două femei puternice, într-un fel complementare – nu se aseamănă, dar totuşi se apropie. Acesta este meritul scenaristelor”, povesteşte Florina Cercel. Dar şi meritul regizorului Iura Luncaşu, care le-a provocat pe cele două actriţe să depăşească multe limite: ”Iura, regizorul, este fenomenal. Abia aşteptam să văd ce-i mai trece prin minte, ce limite o să mai depăşesc. Am avut de filmat o scenă în care Flăcărica sare în cîrca lui Cabral, iar el mă trînteşte printr-o figură de karate. Apoi, îl fugăresc cu pistolul, iar scena respectivă se termină într-un anume fel, atît de complex… dar nu pot dezvălui mai multe. Îi las pe telespectatori să desco­pere!”, chicoteşte interpreta Flacărei. Iar ”cuscra” comple­tează: ”Am avut două scene în care mi-a fost frică. Prima a fost momentul în care ţigăncile se duc la tratament cosmetic şi la spa – trebuia să-mi imaginez cum o ţigancă tradiţionalistă, o şătrăreasă care se presupune că se spală într-o copaie, ajunge dintr-odată într-o piscină din care ies aburi, iar cei prezenţi sînt îmbrăcaţi foarte sumar. În momentul în care Radu Mada mi-a făcut rost de un fustoi pe post de costum de baie, care s-a umflat cînd am intrat în apă, mi-am dat seama că personajul trebuie să fie gogolian. Iar a doua scenă de care m-am temut a fost cea în care i-am spus lui Dinică să-mi danseze cu aţa-n fund. M-am gîndit că Dinică o să-mi dea de-adevăra­telea cu parul în cap!”.

Pui de ţigan…
Personajele interpretate de cele două sînt mame grijulii, ţigănci tradiţionaliste, care nu-şi lasă puii să o ia pe căi greşite. În timp ce Flacăra are două fete, Spania se ”laudă” cu doi băieţi şi o fată. ”În viaţa reală, sînt mamă de băiat. Şi am fost o mamă acapa­ratoare, mi-am ţinut puiul prea aproape de mine. Iar acum, cînd a trebuit să-i dau drumul, m-a durut. Are 19 ani, e foarte independent, deşi l-am cocoloşit. Este un Berbec care face numai ce vrea el. Nu mi-am dorit o fată, eu am vrut băiat de la început. Am considerat că unui băiat îi este mai uşor în viaţă. În telenovelă, am fost mamă de fete… două cucuiete! Şi Doiniţa şi Nicoleta îmi sînt foarte dragi şi mereu vin să mă întrebe una-alta, îmi mai cer nişte sfaturi… Asta nu înseamnă că aş fi putut fi o mamă bună pentru o fată”, declară Carmen. Cum a fost mama Spania? ”Eu, în viaţa reală, nu am copii, iar acesta este regretul meu cel mai mare. Am un nepoţel, în schimb, care va împlini la anul 14 ani. Şi mai am şi o pisică! Copiii mei din telenovelă sînt remarcabili. Raluca are o voce extraordinară. Dimineaţa, în maşină, cînd ne îndreptam spre Buftea, mereu ne cînta. Iar cu Lucian Viziru… am altă legătură, să-i zicem. Bunicul lui, Gogu Viziru, a fost îndrăgostit de mama mea. Gogu Viziru a fost singurul bărbat pe care tata a fost gelos. Cînd Lucian mi-a povestit, nu mi-a venit să cred. Însă am întrebat-o pe sora mea mai mare, iar ea mi-a confirmat că, la balurile de la Casa Armatei, cînd Gogu venea şi o invita pe Mamina la dans – aşa cum îi spuneam noi mamei, ieşeau scîntei acasă”, povesteşte Florina.

”Baba-pilot” şi puradelul Alex
Alături de actorii şi echipa tehnică, pe platourile din Buftea îşi trăiesc propriile poveşti şi figuranţii din şatră, toţi de origine rromă. ”Cu figuranţii ne-am înţeles foarte bine încă de la început. Şi chiar au talent de actori. Există Gina sau baba-pilot, cum îi spunem noi, căci a apărut în episodul-pilot, care are un talent deosebit. A fost cîntăreaţă în tinereţe… mi-a povestit mie toată viaţa ei”, se amuză Florina Cercel. ”Mai există un ţînc foarte talentat – Alex. Cînd am început filmările, abia mergea-n picioare. Şi, chiar în episodul-pilot, urcase pe masă şi dansa în pielea goală. Iar la scena cînd Gigi Dumbravă vine cu buldozerul să dărîme şatra şi se opreşte chiar lîngă copil, Alex a fost magistral”, îşi aminteşte Carmen. Obişnuiţi să le vadă la televizor cu fustele creţe şi salbele la gît, telespectatorii se opresc uimiţi atunci cînd le văd pe stradă în… civil! ”Îmi plac foarte mult costumele ţigăneşti. Ţin ele frig iarna, dar ne-am descurcat. Sînt atît de creţe acele pliuri că te poţi înfăşura de la stînga la dreapta… de trei ori! Cînd ne-am dus în mall la Ploieşti şi ne-am oprit amîndouă să cumpărăm ceva, au venit oamenii după noi şi ne spuneau: ”, îşi aminteşte interpreta Spaniei. ”Şi eu am auzit pe stradă pe cineva şuşotind: ”, adaugă Carmen. Cît despre succesul telenovelei… cele două actriţe au fani şi peste hotare: ”Toţi românii din străinătate se uită la telenovelă pe PRO TV Internaţional. În Israel, de exemplu, la ora la care se difuzează telenovela, nu vezi picior de român pe stradă. Iar cei care nu cunosc limba română se uită şi ei şi chiar au scris postului să subtitreze serialul”. Filmările la ”Inimă de ţigan” s-au încheiat, însă cu siguranţă le vom vedea pe cele două actriţe şi în alte proiecte de la Acasă TV.