Cartarescu rulz!

Apropo.ro / 20.03.2005, 15:55
Cartarescu rulz!
De ce iubim femeile? De ce-l iubim pe Mircea Cartarescu? De ce "cand ai nevoie de dragoste / nu ți se da dragoste"? De ce, Mareane, de ce? Mircea Cartarescu a ajuns semi-celebru. Adica e mai cunoscut decat Ionuț Chermenschi sau Gheorghe Iova și mai are puțin


De ce iubim femeile? De ce-l iubim pe Mircea Cartarescu? De ce „cand ai nevoie de dragoste / nu ți se da dragoste”? De ce, Mareane, de ce?

Mircea Cartarescu a ajuns semi-celebru. Adica e mai cunoscut decat Ionuț Chermenschi sau Gheorghe Iova și mai are puțin pana sa atinga notorietatea lui Marean Vanghelie sau awerness-ul Nicoletei Luciu. Cartarescu e la moda, asemeni pantofilor cu botul rotunjit, Cartarescu e „trendy”, a penetrat toate structurile guvernamentale și cred ca 75% dintre coafeze sunt moarte dupa mustața lui blonda, moale, optzecista. Mi-e și jena sa mai spun cuiva ca-mi place Cartarescu (mai ales „Levantul” și „Nostalgia”, domnule Basescu), de teama sa nu fiu luat la perpulis: „Bai, ma leși, cand citeam eu Cartarescu, tu nici macar nu auziseși de Nokia 3110 și te dadeai pe Net cu o gioarsa de Pentium 2, ești varza, de Coelho ai auzit?”

Cartarescu însuși pare ca știe ce i se-ntampla (ca d-aia e super-baiat): „Dupa Traian Basescu (pe care neprietenii au încercat sa-l încurce la alegeri cu doar doua chestiuni: dosarul flotei și dosarul Cartarescu), a venit randul Celuilalt, al Adversarului, cum se zice eufemistic la biserica, recte Adrian Nastase, sa-mi azvarle numele în focul luptelor electorale. >, ar fi declarat el ziariștilor. (…) N-oi fi devenit eu ministru al Culturii, nici consilier prezidențial. În amarata asta de viața nu le poți avea pe toate. În schimb, cu numele puțin schimbat (dar sunt obișnuit, de cand cu libraria Carturești…) am ajuns ditai primarul! Cel puțin în simpatica lume imaginara a sus-numitului Vanghelie, care, întrebat fiind ce-are de zis în privința declarației lui Nastase, ar fi raspuns: >” („Jurnalul național”, 15 martie).

Apropo de Vanghelie: ala micu’, Adi de Vito, „are o slabiciune pentru Mircea Cartarescu, pe care-l considera cel mai în voga scriitor al momentului” („Curierul național”, 3 martie). El nu ezita sa recite din Cartarescu la emisiunea „Zi-le de la mine”, de la Național TV, și nu e exclus sa scrie o manea pe versurile maestrului. Ce va spuneam? Cartarescu e belea, sa moara dușmanii lui!

P.S. În sfarșit, o știre foarte buna, pe care o așteptam demult: pe 18 aprilie, la Sala Palatului, concerteaza Llasa. Un eveniment „pour les connaisseurs”, organizat de Fundația Aurel Mitran. Cine nu cunoaște, are timp sa cerceteze. Cartarescule, yo! man, crezi ca Llasa a citit textul ala al tau cu „steluțe în genele ei”?

Aflați și care sunt cele mai mari perle din presa scrisa, numai din

Tags: