Carte rara de la 1740 cu sfaturi pentru virgine, sotii si vaduve

Apropo.ro / 06.09.2011, 15:00
Carte rara de la 1740 cu sfaturi pentru virgine, sotii si vaduve
A fost scoasa la lumina o carte extrem de rara ce dateaza de la 1740 si care contine sfaturi utile pentru virgine, sotii si vaduve. Aceasta va fi pusa la licitatie.

Cea care asculta vorbe necinstite isi violeaza urechile„, este unul dintre sfaturile pe care femeile din 1740 le primeau pentru a-si pastra onoarea. Cartea, intitulata „Companionul doamnelor sau un ghid infailibil catre sexul cinstit„, este una dintre primele carti de auto-ajutor scrise pentru a le sfatui pe femei cum sa reziste tentatiilor vietii.

Volumul, cu autor necunoscut, care a aparut intr-o colectie privata, vrea sa fie o lectura esentiala pentru „virgine, sotii si vaduve”.

Printre invataturile din carte se numara aceea ca femeile virgine care au ganduri impure isi dezvirgineaza mintea, datoria femeilor casatorite fata de sotii lor este „in primul rand fata de persoana lui, apoi fata de reputatia lui, si in al treilea rand fata de averea lui”. Acestea sunt sfatuite sa nu ii priveasca in ochi pe barbati.

In capitolul destinat sotiilor, acestea sunt sfatuite sa indure si sa zambeasca la capriciile unui sot betiv.

Volumul va fi scos la licitatie pe 22 septembrie si se asteapta sa fie cumparat cu pana la 2.000 de lire, desi la vremea aparitiei sale costa aproximativ 3 silingi.

Cine credeti ca a scris o asemenea carte? Un barbat sau o femeie?

Citeste mai multe detalii despre prima carte de auto-ajutor pentru femei, pe Mediafax