Casa Regală propune schimbarea Zilei Naționale a României

De: Gabriela Voicu / 11.05.2013, 15:30
Casa Regală propune schimbarea Zilei Naționale a României
Casa Regală a României dorește schimbarea Zilei Naționale, pe care o sărbătorim pe 1 decembrie.

Casa Regală a României dorește sărbătorirea Zilei Naționale pe 10 mai, în loc de 1 decembrie.

Anunțul a fost făcut ieri, când s-au împlinit 147 de ani de la venirea Regelui Carol I în România și 86 de ani de la încoronarea lui Mihai I ca monarh.

Pentru prima dată de la reluarea ceremoniilor, fostul suveran nu este în țară, ci în Elveția, alături de regina Ana, care este internată.

Principesa moștenitoare Margareta și Prințul Nicolae au fost ieri gazdele tuturor evenimentelor organizate de Casa Regală.

„Este o zi istorică, are foarte multe semnificații și poate, acum și cu semnalele politice favorabile, dar și din motive meteorologice, uitați ce vreme frumoasă este, poate că 10 mai va fi din nou ziua națională a României”, a declarat Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale.

 


Acum aproape un secol și jumătate, 10 mai aducea bucurie în toată țara. În cinstea Regelui se trăgeau 101 salve de tun, oștenii și megieșii defilau prin centrul Bucureștilor și se organizau serbări câmpenești. Românii celebrau astfel Încoronarea, Regatul și Independența. Pe 10 Mai 1866 a fost pusă temelia Dinastiei de România prin sosirea la București a lui Carol I. Tot pe 10 mai, 15 ani mai târziu, țara devenea Regat, iar domnitorul ei, Rege.

Astăzi, fostul suveran i-a predat din atribuțiile sale Prințului Nicolae, care nu a vorbit încă în public niciodată. În același timp Mihai I nu a mai ținut niciun discurs în ultimii doi ani, însă cel din urmă a fost memorabil: „Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri! Asa sa ne ajute Dumnezeu!” – Majestatea Sa Regele Mihai I.