Castle Break, redescoperă castelele și conacele românești

De: Carmen Ulian / 11.03.2015, 12:00
Castle Break, redescoperă castelele și conacele românești
Castle Break își propune să promoveze obiective mai puțin cunoscute din România prin organizarea de excursii accesibile tuturor, un turism cultural începand din luna mai.

După ce în ultimii ani a construit, prin proiectul Monumente Uitate, cea mai amplă platformă online dedicată castelelor și conacelor din România, ARCHÉ propune o inițiativă care să aducă mai aproape aceste reședințe mai puțin cunoscute ale elitelor de altădată de cei ce vor să le descopere.

Castle Break este o cupolă pentru o serie de tururi culturale în diferite regiuni ale României. Acestea includ vizite inedite la meșteșugari locali, tururi de orașe, degustări de produse tradiționale și, desigur, vizite la castele și conace.

Pentru aceste vizite, s-a pus mare accent pe autenticitate. Tururile prin fiecare castel sau conac vor fi ghidate de proprietari sau administratori, astfel încât vizitatorii vor afla povești inedite și vor avea ocazia de a dialoga cu cei care s-au dedicat salvării acestor monumente. Din când în când, aceste vizite vor avea și momente culinare autentice, fie că va fi vorba de cine printre porțelanuri, picnicuri în grădină sau mâncare gustoasă la ceaun.

Printre obiectivele incluse se numără Castelul Corvinilor, Castelul Károlyi din Carei, Castelul Bánffy din Bonțida, Castelul Sturdza din Miclăușeni, Castelul Teleki din Gornești, precum și culele din Măldărești și Curtișoara, dar și Castelul Bethlen-Haller, Castelul Kemény, Conacul Ghyka, Palatul Brukenthal, Palatul Cuza, Castelul Sturdza și multe altele.

Tururile au loc între 1 mai și 4 octombrie, iar înscrierile sunt deja deschise. Costul unui tur variază între 325 de lei și 415 lei. Mai multe detalii pe site-ul oficial www.castlebreak.ro.

Castle Break este un demers îndrăzneț care își propune o serie de excursii de weekend în care participanții să descopere istoria și poveștile castelelor și conacelor din România. Alături de acestea vin alte situri istorice valoroase, ateliere de meșteri locali, bucate tradiționale și asociații cu proiecte inedite.