Cât cântărește atmosfera?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Cât cântărește atmosfera?
Pământul este înconjurat de o pătură groasă de aer. Aceasta este amosfera, care e compusă din aproape 20 de gaze. Două dintre ele sunt oxigenul și azotul. Dar atmosfera conține și vapori de apă și particule de praf.

Aerul este materie și, ca orice materie, are o greutate. Greutatea înseamnă forța de atracție cu care gravitația acționează asupra materiei.

Dacă un cântar arată că o piatră are 5 kilograme, asta înseamnă că gravitatea trage piatra în jos cu o putere de 5 kilograme.

Similar, gravitația pământului trage fiecare particulă de gaz și praf în atmosferă. Din cauză că atmosfera noastră este un ocean vast de aer, are o greutate considerabilă.

Dacă greutatea ar putea fi presată și cântărită, ar avea o valoare de 5.171.000.000.000.000 de tone!

Aerul pune presiune pe noi din toate direcțiile. Chiar în acest moment, o tonă de aer pune presiune pe tine. Tu nu poți realiza asta, pentru că trupul tău e făcut să trăiască cu această presiune.

Presiunea aerului are putere maximă la nivelul mării, acolo unde un kilogram are doar un centimetru cub. De aceea, acolo este capătul de dedesubt al atmosferei. Pe măsură ce altitudinea crește, presiunea scade.

Astfel, costumele astronauților și cabinele din avioanele care zboară la altitudini înalte sunt presurizate, adică produse pentru a menține o presiune a aerului compatibilă cu corpul nostru.

Atmosfera pământului este unul dintre factorii care mențin viață pe planetă. Aerul pe care îl respirăm ne protejează de anumite raze ale soarelui și apără pământul, printre altele, de căldură sau frig extrem.