Cât costă un episod din „Game of Thrones”

De: Dragos Tanase / 27.05.2014, 11:00
Cât costă un episod din
Seria produsă de HBO "Game of Thrones / Urzeala tronurilor (2011)" a reușit chiar de la început să aibă o mulțime de fani.

Un episod din „Game of Thrones” costă, în medie, 6 milioane dolari, numai bugetul primului sezon fiind de 50 – 60 milioane dolari. De exemplu, un episod din „Breaking Bad (2008)” a costat aproximativ 3 milioane dolari, în timp ce sitcomul „Big Bang Theory / Teoria Big Bang (2007)” i-a costat pe producători 2 milioane dolari pe episod.

Dar serialul „Game of Thrones” face toți banii, dacă luăm în considerare că echipa HBO ambalează miraculos acest produs. Show-rile TV se bazează, de obicei, pe două mari componente: decoruri mari și spectaculoase, alături de actori cu nume sonore. În „Game of Thrones”, s-a pus accent pe prima parte, dar ulterior și numele au devenit mari, iar actorii sunt foarte iubiți de fani acum.

Costurile episodice au mers pe costumele de epocă sau pe scenele epice de luptă, dar mai ales pe mutarea echipei de producție și a actorilor în locații din Irlanda, Islanda și Croația, așa că traseul banilor nu este prea greu de urmat.

Seria a avut două episoade, până acum, care au costat mai mult decât media. Episodul pilot a costat între 5 și 10 milioane de dolari, iar episodul „The Battle of the Blackwater” din sezonul 2 a costat 8 milioane dolari. Acesta a conținut o scenă de luptă impresionantă și a necesitat construirea unei nave din secolul 14. Au fost cheltuite, în plus, alte 2 milioane de dolari, dar criticii l-au numit „cel mai bun episod” din serie.

În comparație, realizarea serialelor de tip comedy, cu episoade de aproximativ 30 de minute, în mod normal, costă foarte puțin. Totuși, celebrul serial produs de NBC, „Friends / Prietenii tăi”, a avut un cost foarte mare din cauza actorilor lui: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry și David Schwimmer. Numai cele șase episoade din ultimul sezon au costat 6 milioane de dolari, astfel costul producerii unui episod ajungând la 1 milion de euro. Până la urmă, cu alte cheltuieli aferente, s-a ajuns la 7 milioane de dolari.

Căutând și mai adânc în istoria televiziunii, apare mereu în prim-plan raportul calitate-preț. „Boardwalk Empire” este o miniserie HBO în care se prezintă viața gangsterilor din Atlantic City din anii ’20. Episodul-pilot al a costat 18 milioane dolari și mulți critici sau telepectatori s-au întrebat de ce HBO a investit atât de mult în această producție.

Ei bine, această serie a fost făcută în momentul în care serialul Clanul Soprano se terminase, iar HBO pierduse mulți abonați și, prin urmare, reprezentanții companiei au sperat ca un nou serial cu gangsteri va prinde la public.

De partea cealaltă, în 1998, NBC a plătit 13 milioane pentru un episod din drama medicală „ER / Spitalul de Urgență”, sperând într-o audiență pe măsură și o viață cât mai lungă a serialului. În esență, ei au plătit pentru popularitatea show-ului.

Când un singur episod al unui serial „înghite” atâtea milioane de dolari, iar numele mari ale actorilor generează rating, așteptările producătorilor sunt mari. Dacă excludem partea de business și privim lucrurile dintr-o perspectivă pur vizuală, e uimitor că „Game of Thrones” furnizează imagini epice cu un buget echivalent al serialului „Friends”.

Dar fanii „Game of Thrones” au ce vedea, pentru că sfârșitul sezonului 4 vine cu luptă și mai mare decât cea din „Blackwater”. De altfel, co-producătorul David Beinoff a declarat pentru GQ: „Ne pregătim discursurile pentru modul în care vom cere mai mulți bani!”. Serialul „Game of Thrones” poate fi urmărit pe HBO, în fiecare luni, de la ora 22:00.

Cel mai bine plătiți actori din Game of Thrones:

Peter Dinklage, pentru rolul Tyrion Lannister – 150.000 dolari / episod

Lena Headey, pentru rolul Cersei Lannister – tot 150.000 dolari / episod