Cât de mare este spațiul cosmic

De: Carmen Ulian / 21.02.2015, 11:00
Cât de mare este spațiul cosmic
Majoritatea astronomilot cred că universul pe care îl vedem este doar o mică parte din ceea ce există acolo sus. Dar cât de mult se extinde?

Există o mulțime de întrebări care dau naștere altor întrebări din care răspunsurile lipsesc. Nimeni nu știe cu exactitate până unde anume se întinde spațiul cosmic, cât de mare este și ce conține el cu adevărat.

Astronomii au o imagine a unei mici părți din el. Nu se poate știi care este limita sa căci se curbează în jurul său și mereu ajungi în punctul din care ai plecat.

Imaginează-ți un avion care zboară de la New York la San Francisco, de exemplu. Daă ar zbura în linie dreaptă ar fi deasupra San Francisco în 300 de km în aer. Motivul este acela că pământul este curbat. Un avion care zboară în linie dreaptă, zboară mai departe de pământ spre spațiu din cauza curbei.

Deci pentru a zbura de la New York la San Francisco, avionul urmează o cale curbată. Și dacă ar continua în aceeași linie curbă eventual ar ajunge înapoi pe pământ.

Astronomii spun că aceste curburi spațiale nu sunt așa de simple ca c ele de pe pământ. O imagine a lor nu poate fi desenată pe hărtie și nu se poate face un model după ea decât cu o matematică mai complicată.

Așadar, dacă ai zbura în neștire prin spațiu ai putea călători oricât de mult dar nu ai ieși niciodată din el.