Cât de repede curge sângele nostru?

Apropo.ro / 23.03.2015, 19:00
Cât de repede curge sângele nostru?
Sângele nu circulă prin corp la fel cum apa circulă prin mai multe serii de țevi.

Vasele prin care sângele este pompat din inimă înspre corp se numesc artere. Arterele care se află la distanță față de inimă se divid încontinuu, până ajung la forma unor fase de mici dimensiuni, numite capilare. Iar sângele curge mult mai încet prin aceste vase decât prin artere.

Capilarele sunt de 50 de ori mai subțiri decât firele de păr uman. Corpusculii de sânge trec prin ele laolaltă. Sângele curge prin capilare într-o secundă.

Sângele trece constant prin inimă. Durează 1.5 secunde ca o anumită cantitate de sânge să parcurgă suprafața inimii. Sângele curge din inimă către plămâni și înapoi. Acest traseu durează între 5 și 7 secunde.

Sângele curge de la inimă către creier și înapoi la inimă în 8 secunde. Cea mai lungă călătorie pe care trebuie să o facă sângele este de la inimă la trunchi, apoi la picioare, la degetele de la picioare și înapoi la inimă. Iar drumul durează 18 secunde.

Timpul de care sângele are nevoie ca să circule prin întreg corpul – de la inimă la plămâni, prin corp și înapoi – este de 23 de secunde.

Starea în care se află corpul influențează întregul flux sanguin. De exemplu, febra sau eforturile măresc numărul de bătăi ale inimii și dublează viteza sângelui în corp. O singură celulă din sânge parcurge circa 3.000 de călătorii prin corp, într-o singură zi.