Cât de siguri sunt îndulcitorii

Apropo.ro / 27.02.2006, 16:17
Cât de siguri sunt îndulcitorii
Cumulând mesele principale, gustarile dintre acestea și bauturile, un American obișnuit consuma echivalentul a aproximativ 20 de lingurițe de zahar, în fiecare zi, potrivit Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). Pentru a mai reduce numarul

Cumulând mesele principale, gustarile dintre acestea și bauturile, un American obișnuit consuma echivalentul a aproximativ 20 de lingurițe de zahar, în fiecare zi, potrivit Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). Pentru a mai reduce numarul caloriilor, dar a pastra servirea unui desert, mulți oameni apeleaza la îndulcitori precum zaharina și aspartamul.

Într-un articol publicat în revista online, FDA Consumer, agenția avertizeaza ca înca mai exista întrebari cu privire la posibilitatea ca zaharina sa cauzeze cancer și ca „deși îndulcitorii sunt folosiți la scara larga, ei sunt însoțiți de etichete care avertizeaza în legatura cu riscuri potențiale”.

Agenția susține ca deși aspartamul a fost criticat în ultimii ani de anumiți oameni care au vrut sa lege îndulcitorul de tumori cerebrale și alte boli grave, el este un produs sigur. „FDA susține în continuare aprobarea inițiala în legatura cu aspartamul, iar teste ulterioare au demonstrat ca produsul este sigur”.

„Un foarte mic procent din populație este sensibil la unul dintre compușii îndulcitorului și ar trebui sa-și limiteze consumul”. Totuși, agenția a menționat ca nu va ezita sa acționeze în favoarea sanatații publice daca vor aparea dovezi științifice credibile care sa indice o problema în acest sens.