Cat timp trebuie sa conduci?

Apropo.ro / 07.03.2002, 13:32
Cat timp trebuie sa conduci?
Esti sofer profesionist? Ti se pare ca seful te exploateaza prea mult? Nu sta cu mainile in san, acum ai posibilitatea legala de a-i refuza cererile de a munci peste program, pentru ca legea iti stabileste un timp maxim de conducere. Afla care este Astfel, conform alineatului 1, art. 4

Esti sofer profesionist? Ti se pare ca seful te exploateaza prea mult? Nu sta cu mainile in san, acum ai posibilitatea legala de a-i refuza cererile de a munci peste program, pentru ca legea iti stabileste un timp maxim de conducere. Afla care este

Astfel, conform alineatului 1, art. 4 din Ordonanta nr. 17 din 24 ianuarie 2002 privind stabilirea perioadelor de conducere si a perioadelor de odihna ale conducatorilor vehiculelor care efectueaza transporturi rutiere nationale, durata de conducere cuprinsa intre doua perioade zilnice de odihna sau intre o perioada zilnica de odihna si o perioada saptamanala de odihna nu trebuie sa depaseasca 9 ore. Aceasta se poate extinde pana la 10 ore de doua ori intr-o saptamana.

De asemenea, un conducator auto trebuie ca dupa cel mult sase perioade zilnice de conducere sa aiba o perioada saptamanala de odihna care poate ajunge pana la 45 de ore consecutive.

Aceasta perioada de odihna poate fi redusa la minimum 36 de ore consecutive, daca este luata in locul unde vehiculul este parcat sau unde conducatorul auto isi are domiciliul, ori la minimum 24 de ore consecutive, daca se ia in alta parte.

Fiecare reducere trebuie compensata printr-o perioada de odihna echivalenta luata o data, inainte de sfarsitul celei de-a treia saptamani care urmeaza saptamanii in discutie.

Perioada saptamanala de odihna poate fi reportata la sfarsitul celei de-a sasea zile, daca timpul total de conducere pentru sase zile nu depaseste perioada maxima corespunzatoare pentru sase perioade zilnice de conducere.

Mai trebuie retinut faptul ca durata totala de conducere pe parcursul unei perioade de doua saptamani consecutive nu trebuie sa depaseasca 90 de ore.

Mirel Mircea

Tags: