Cătălin Josan

De: Cătălina Matei / 18.02.2008, 00:00
Cătălin Josan
Se pare că tot ce vine din Republica Moldova prinde rădăcini în România... rădăcini muzicale! Zdob şi Zdub, Pavel Stratan şi O-Zone sînt doar cîteva exemple, de peste Prut, care au cunoscut succesul la noi în ţară. Pe urmele lor se află şi Cătălin Josan, cîştigătorul primei ediţii a concursului ”Megastar” de la Prima TV. Cu un album de debut marca Moga şi două melodii la selecţia naţională pentru Eurovision de anul acesta, Cătălin se poate “lăuda” deja cu mulţi fani... şi mai ales fane!

Pe 4 martie, Cătălin împlineşte 21 de ani, din care doar primii trei i-a trăit în timpul comuniştilor. ”În copilărie, ascultam foarte multe poveşti pe discurile de vinil. Aveam discuri şi cu muzică populară sau uşoară românească. Nu se găsea decît muzică rusească, aşa că toţi tînjeam după ceva românesc. În acele vremuri, nu aveau voie să vorbească româneşte, aşa că s-a inventat un fel de limbă moldovenească. Astfel, cuvintele româneşti erau scrise cu litere chirilice şi uşor modificate, unele dintre ele, ca să pară o altă limbă. Mă amuză acum acei pretinşi savanţi care se chinuie să demonstreze că există limba moldovenească şi că este diferită de limba română. Ba chiar au scos un dicţionar român-moldo­venesc, în 5000 de exemplare, care s-a vîndut ca pîinea caldă. De ce? Era ca un dicţionar de bancuri. De exemplu, în dreptul lui Mickey Mouse scria Michiduţă. Îmi pare rău că mai există lume în Moldova care crede în aşa ceva”.

O familie muzicală
Cătălin a absolvit liceul de muzică ”Ciprian Porumbescu” din Chişi­nău, unde a studiat pianul. Iar acum este student la Conserva­torul din Chişinău. De altfel, muzica este o prezenţă constantă în familia Josan. Tatăl lui Cătălin a făcut canto – de la el a moştenit şi fiul său talentul: ”Sînt bariton spre bas, mai ales dimineaţa, iar seara… nu mai sînt nici bariton nici tenor! Doar scot cîte un oftat după o zi întreagă de muncă, dar e un oftat mulţumitor”. Cătălin mai are un frate mai mare, Doru, şi o soră mai mică, Ruxandra. Şi ei au avut de-a face cu muzica.

Român cu acte în regulă
De doi ani, Cătălin are cetăţenie română. La fel şi părinţii şi fraţii săi. Cum a fost însă prima vizită în ţară? ”Prima dată cînd am venit în România, aveam 10 ani. Auzisem foarte multe despre România şi abia aşteptam să merg la un restaurant fast-food, celebru în toată lumea. Pe atunci, nu exista aşa ceva în Republica Moldova”. Cînd Prima TV a început să facă preselecţii pentru prima ediţie a ”Megastarului”, Cătălin a ştiut că e şansa lui să se afirme. A trecut de preselecţii, a ajuns şi în finală. Cea mai mică notă pe care a primit-o de-a lungul concursului a fost 7 şi i-a fost acordată de Virgil Ianţu. ”Părinţii mei m-au putut urmări doar în prima săptămînă de concurs. În a doua, cei de la firma de cablu din Chişinău au scos postul Prima TV din grilă, ca de altfel toate posturile româneşti. Nu mai prindem nici TVR-ul. Aşa că ai mei apelau la un vecin care are antenă parabolică”.

Megastarul şi fanele!
De cînd a cîştigat concursul, viaţa lui Cătălin s-a schimbat radical: ”Am devenit celebru! Încă mai sînt strigat pe stradă: . Mă amuză cînd mă mai opresc pe stradă fete de 14-15 ani, îmi cer un autograf şi îmi vorbesc cu . Mă bucur că am fani. Şi fane! Am fost uimit să văd cum oamenii ăştia mi-au făcut un forum şi multă lume discută acolo… Ţin mult la fanii mei!”. După un an de la ”Megastar”, Cătălin a lansat deja un videoclip, un featuring cu Maria Marinescu, şi un album: ”Megastart”. ”Sînt foarte norocos că am nimerit în grija celor de la Universal Music şi că lucrez cu Moga”, spune Cătălin. Ce succes va avea ”Megastartul”… vom vedea în următoarea perioadă.

Anul acesta, Cătălin participă la selecţia naţională pentru Eurovision cu două piese. În prima semifinală , Cătălin a cîntat ”When we’re toghether” şi s-a calificat în finală. Şi pentru că e pus pe fapte mari, artistul mai are o piesă şi în cea de-a doua semifinală: ”Runaway”.

Top personal
1. James Morrison – ”Pieces Don’t Fit Anymore”
2. Timbaland feat. OneRepublic – ”Apologize”
3. Morandi – ”Afrika” 4. Take That – ”I’d Wait for Life”
5. Michael Buble – ”Everything”