Cătălin Sava – În căutarea audienţei… culturale!

De: Cătălina Matei / 03.03.2008, 00:00
Cătălin Sava - În căutarea audienţei... culturale!
Fără crime, Elodii şi declaraţii conflictuale între politicieni, jurnalul de la TVR Cultural propune o altă perspectivă asupra realităţii: cea culturală. În locul lui Vadim, Becali sau scandaloasei Querida, audienţele de la TVR Cultural se învîrt în jurul altor valori: Patapievici, concerte, festivaluri, actori... Cătălin Sava este un altfel de prezentator de ştiri, la un altfel de jurnal... cultural!

Absolvent de Conservator, muzicolog de profesie şi cu un master în domeniu, prezentatorul Jurnalului cultural se pregăteşte să devină doctor în muzică. Teza de doctorat pe care o pregăteşte se numeşte ”Timpul muzical”. S-a născut la Fălticeni, într-o familie de profesori. Între mate-fizică şi limba română, Cătălin a ales muzica. Încă de mic, de cînd îşi petrecea copilăria printre livezile cu meri şi căpiţele de fîn de la bunici, a fost atras de muzică. De muzica ”serioasă”, aşa cum îi place să spună despre Mozart, Brahms, Enescu, Bach sau Beethoven. ”Nu sînt rudă cu Iosif Sava, deşi mi-ar fi plăcut mult să-l cunosc pe cel pe care îl consider un adevărat magister şi de ale cărui emisiuni am fost fascinat în copilărie şi adolescenţă”. Şi-a dorit să ajungă în radio şi a ajuns. A scris multe cronici muzicale, dar a fost şi profesor, pentru o scurtă perioadă de timp, la Conservatorul din Iaşi. Însă viaţa a avut alte planuri cu el şi, astfel, a ajuns la TVR Iaşi, unde a lucrat cu regretata Vanda Condurache. ”Am fost pe rînd reporter, redactor, prezentator. Recunosc că meseria se fură întotdeauna, dar neapărat pe verticală! Şi încă ceva… De ce sînt aşa mulţi ieşeni care lucrează în televiziune, v-aţi întrebat vreodată!?”, se amuză Cătălin. A prezentat şi emisiuni de muzică populară. În 2007, a prezentat Festivalul ”George Enescu”, iar Daniela Zeca Buzura, directorul postului TVR Cultural, i-a propus să vină la Bucureşti şi să prezinte ştirile. A acceptat imediat şi de atunci este… un altfel de prezentator. ”Se tot vorbeşte de cît de mică e audienţa la TVR Cultural… Pînă la urmă, contează şi audienţa, mai ales la salariu. Ce ştiri fac audienţă la Cultural? La fel ca şi la o altă televiziune; în primul rînd invitatul face audienţă şi apoi subiectul zilei. De exemplu, un astfel de subiect a fost piesa , în care actorul Ion Caramitru revine la Shakespeare după vreo 40 de ani. Aşa cum Vadim, Oana Zăvoranu şi Becali fac audienţă mare la posturile comerciale, în ce priveşte TVR Cultural audienţă fac Patapievici, diversele proiecte – cum ar fi cel cu muzeele uitate, Caramitru”, explică prezentatorul.

Pe urmele… soţiei!
În afară de realizările profesionale, Cătălin este legat sufleteşte de Iaşi şi dintr-un alt motiv: dragostea. ”Am făcut radio, am scris multe cronici muzicale, am fost profesor la Conservatorul din Iaşi, oraş devenit repede a doua mea casă, pentru că aici am întîlnit-o pe Raluca, cea care m-a cucerit pentru totdeauna. A durat destul de mult pînă s-o conving să se mărite cu mine!”. Soţia lui Cătălin este cercetător în domeniul lingvisticii la Universitatea din München şi se pregăteşte să-şi dea doctoratul. De dragul ei, prezentatorul de la TVR Cultural a mers pe urmele ei… tocmai în Franţa. ”Am locuit doi ani la Paris, unde Raluca avea un job foarte bine plătit, iar eu nu făceam nimic. Nu e o stare care să-mi placă. Am vîndut ziare şi chiar am învăţat nişte băbuţe să facă un cor – adică să cînte pe voci. Acum, Raluca e la Iaşi, dar va trebui să se reîntoarcă la München, ca să-şi termine doctoratul”.

”Cu Adriana Titieni şi Andra Gavril, colegele mele de prezentare, mă înţeleg de minune: sînt un răsfăţat în adevăratul sens al cuvîntului! Nu cred că TVR Cultural e o televiziune de sau că jurnalul la care lucrez e : cred într-o normalitate a valorii, a lucrurilor bine făcute, a temeiului tradiţiilor şi a prospeţimii ideilor! Poate pare un clişeu, dar cultura şi credinţa nu sînt doar nişte baliverne!”.