Cătălin Ştefănescu – gazdă pentru 400 de invitaţi

Apropo.ro / 10.11.2008, 00:00
Cătălin Ştefănescu - gazdă pentru 400 de invitaţi
Artişti, politicieni sau oameni obişnuiţi care au avut un cuvînt de spus, români sau străini au dat, rînd pe rînd, mîna cu gazda show-ului cultural de la TVR. La aproape zece ani de emisiune, Cătălin bifează pe lista lui de invitaţi nume ca Vanessa Redgrave, Sarah Brightman, Pascal Bruckner sau Wally Olins.

L-am descoperit pe Cătălin Şte­fă­nescu în urmă cu cîţiva ani, la TVR. Făcea “Garantat 100%”, o e­mi­siune ce ieşea din tiparul pro­gra­melor te­leviziunii publice. De curînd, l-am vă­zut mergînd cu metroul, as­cultînd muzică la căşti şi cărînd în spa­te un ghiozdan, în care înghe­sui­se, probabil, cărţi, ziare şi casete. Du­pă un sfert de oră, ne-am întîlnit la TVR, unde sta­bilisem să avem un in­terviu 100% sin­cer şi deschis despre opţiunile lui în viaţă şi în carieră. Aşa a şi fost.

Oraşul tentacular

Da, Cătălin merge cu metroul, se la­să înghesuit de mulţime, face naveta de la Cluj la Bucureşti cu trenul – atunci cînd nu are ocazia să “agaţe” vreun co­leg de la TVR Cluj care vine cu tre­buri în Capitală, dar se fereşte de aglo­meraţia din traficul bucu­reş­tean şi de certurile cu vecinii de bloc pe lo­curile de parcare, fapt pentru care şo­fează doar la sfîrşit de săptă­mînă.

Aşa că, avem de-a face cu un per­so­naj cu “buletin de Bucureşti” doar de luni pînă vineri: stă cu chirie într-o zo­nă relativ centrală a Capitalei, se de­stinde serile cu prietenii prin clu­buri şi terase – cum spune el, “Sînt d-ăla ca­re umblă noaptea, pe acope­riş­uri…” – şi visează în weekenduri la es­capade tu­ristice neconvenţionale alături de iubita lui (călătorii cu tre­nul, destinaţii alese în ultimul minut, nimic presta­bilit, dar musai inedit).

Nici după 11 ani de relaţie, Cătălin nu e pregătit să fie soţ, iar părinte, nici atît, pentru că el mai are încă de co­pi­lărit. Nu crede în puterea unei hîrtii de a ţine uniţi doi oameni şi nici nu se lasă răpus de “presiunea socială”: “Nu toată lumea trebuie să se însoa­re şi nu toată lumea trebuie să facă copii!”.

Spontan 100%

De fapt, tot ce ţine de Cătălin se în­tîmplă pur şi simplu, fără planuri şi re­zervări. Chiar şi emisiunea, pregă­tită laborios de întreaga echipă, se “întîm­plă” la locul faptei: “Sînt mo­mente în care îmi fac temele foarte bine de­spre invitaţii mei şi apoi îmi pun hîrti­uţa deoparte şi nu mai con­tează de­loc şi sînt alte momente în care mă ţin foarte bine de lecţia pe care mi-am făcut-o. Depinde foarte mult de felul în care se comportă oamenii care vin la noi”.

Unii dintre ei, mai privilegiaţi, au re­venit în emisiune chiar de mai mu­lte ori: “Din 2003 încoace, la “Ga­rantat 100%”, la un moment dat, dar obli­ga­toriu în fiecare an, apar Marcel Iu­reş şi Alexandru Dabija, fie împreu­nă, fie separat, pentru că aşa am ho­tărît atunci”.

Reţetă à la PRO TV

În cei aproape 10 ani de “Garantat 100%”, s-au strîns vreo 400 de invi­taţi şi vreo 480 de reportaje şi docu­mentare despre oameni care au avut ceva de spus. Aşa că n-ai cum să nu te întrebi ce a ţinut atîta timp an­corat un astfel de program în grila TVR. Cătălin mărturiseşte: “De fapt, sînt do­uă motive: unul e faptul că am lu­crat şi lucrăm cît putem de bine la partea de reputaţie a postului public de televiziune şi altul e faptul că, de-a lungul timpului, indiferent de modi­ficările care s-au produs în TVR la vîrf, s-au găsit oameni care să aibă în­cre­dere în programul ăsta şi cred că le datorăm şi lor faptul că am supra­vieţuit, în afară de felul în care ne-am făcut meseria”.

Culmea e că totul a pornit de la o idee externă TVR-ului: “Cînd am înce­put să facem «Garantat», prin ’98-’99, reperul nostru era PRO TV. Noi am încercat să facem, la vremea respec­tivă, ceva care să semene în spiritul de noutate manifestat de PRO TV, un program de televiziune publică ambalat şi oferit aşa cum se oferea la PRO TV, dar cu conţinutul pe care trebuia să-l aibă un program de la un post public”. Reţeta a mers, iar pentru mulţi a fost o rampă de lansare: “Era foarte multă puştime în echipa noastră. Mulţi dintre ei populează cîte­va universităţi importante din lume la ora actuală. A fost o şcoală bună pentru absolut toată lumea”. Ce-ar face Cătălin fără “Garantat 100%”? Probabil ar realiza tot docu­mentare sau scurt-metraje cu ac­tori. Cert e că ar fi tot în căutare de poveşti adevărate despre oa­meni adevăraţi.

Carte de vizită

– Născut pe 29 decembrie 1968, la Rîmnicu Vîlcea.
– Absolvent al Facultăţii de Litere de la Cluj-Napoca.
– Membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de teatru şi al UNITER.
– A fost, pe rînd, reporter, redactor, secretar-general de redacţie, realizator şi prezentator de emisiuni.
– Pasionat de muzică, în special de jazz.
– Cînd era licean, a fost chitarist într-o formaţie şi, în paralel, făcea parte dintr-o trupă de teatru de amatori.
– Îi place să gătească.

Garantat 100% – sîmbătă, 17.00, TVR 1