Cate Blanchett – Diva familista

Apropo.ro / 28.02.2005, 11:02
Cate Blanchett - Diva familista
Despre Cate Blanchett nu se poate spune ca este o revelație în rolul lui Katharine Hepburn în "Aviatorul", pentru ca ea și-a demonstrat de mult talentul, rafinamentul, inteligența și disponibilitatea pentru aproape orice tip de personaj. Totuși, rolul de aici este

Despre Cate Blanchett nu se poate spune ca este o revelație în rolul lui Katharine Hepburn în „Aviatorul”, pentru ca ea și-a demonstrat de mult talentul, rafinamentul, inteligența și disponibilitatea pentru aproape orice tip de personaj. Totuși, rolul de aici este exact ce îi lipsise pana acum.

Hepburn a ei (construita îndelung și meticulos, alaturi de perfecționistul Scorsese) este partitura care reușește, în sfarșit, sa o valorifice cu adevarat. O apariție perfecta, ireproșabila și magnetica, ce reușește instantaneu sa copleșeasca ecranul, radiind spirit. Este ceea ce a vrut și Scorsese, care a preferat-o de la început pentru rolul lui Katharine (la un moment dat, opțiunea se oprise asupra lui Nicole Kidman, deoarece Cate lucra la alta pelicula). Dupa ce Cate a fost din nou disponibila, Marty s-a declarat fericit sa lucreze cu ea.

Pentru a o ajuta sa evoce cat mai fidel figura marii actrițe, el i-a cerut lui Cate sa studieze cadru cu cadru cele 15 pelicule turnate de Hepburn în perioada ilustrata în „Aviatorul” (1932-1938), sa-i observe gesturile, mersul, ținuta și mai ales inconfundabilul accent (propriu clasei de sus din New England).

Mai mult, Cate a învațat sa joace tenis și golf pentru a intra în pielea ei și i-a preluat obiceiul de-a face cateva dușuri reci pe zi (pentru a se menține în forma). Înainte de fiecare filmare, lui Cate i se pictau pistrui pe fața, brațe și decolteu, pentru a o face sa semene cu Katharine.

Rolul este stralucit interpretat și una dintre cele mai mari reușite ale filmului, aducandu-i lui Blanchett BAFTA, o nominalizare la Oscar, una la Globul de Aur, trofeul acordat de Screen Actors Guild și multe alte nominalizari. Cate a mai fost, de altfel, aclamata de public și critici pentru apariția din „Elizabeth” (1998), unde a portretizat o viitoare regina a Angliei navalnica și nonconformista și pentru excelenta apariție din „Bandits”.

Cu tot marele și meritatul ei succes, Cate este o persoana foarte normala și așezata în viața de zi cu zi. Amuzanta și foarte devotata familista, ea e foarte fericita în casnicie și se simte în largul ei facand liste de cumparaturi, jucandu-se cu copiii și dedicandu-se cat se poate profesiei.

Dupa ce s-au încheiat filmarile la trilogia „Stapanul inelelor”, ea a pastrat urechile ascuțite pe care le-a purtat în rolul zanei Galadriel și le-a acoperit cu un strat de bronz ca sa ramana intacte. Mai mult, ea a declarat, într-un interviu ca a acceptat rolul pentru ca întotdeauna a vrut sa apara într-un film purtand urechi ascuțite. Daca n-o putem vedea în rolul Annei din „Closer” (jucat de Julia Roberts), este doar pentru ca, în timpul filmarilor, a doua sarcina a ei era foarte avansata.

Tags: