Cathedral Plaza va fi demolată

De: Marian Andrei / 15.05.2012, 12:00
Cathedral Plaza va fi demolată
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins acțiunile dezvoltatorului Cathedral Plaza împotriva statului român, rămânând fără nicio cale de atac în justiție, asttfel încât clădirea poate fi demolată.

Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de lângă biserica Sfântul Iosif, a reclamat la CEDO faptul că deciziile Curții de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizației de construcție a Cathedral Plaza, violează Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată și consfințește dreptul la un proces echitabil.

Proiectul a devenit controversat din cauza faptului că Arhiepiscopia Romano-Catolică și-a dat acordul pentru ridicarea unei construcții de 17 metri înălțime, însă dezvoltatorul a ridicat un turn de 75 de metri, cu 19 etaje.

În 2006, autorizația de construcție a fost contestată în instanță de reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, dar lucrările au continuat, fiind finalizate în vara anului trecut. După doar câteva zile, Curtea de Apel Suceava a stabilit „irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”.

Prin respingerea de către CEDO a plângerilor dezvoltatorului Cathedral Plaza, Arhiepiscopia susține că nu mai există nicio posibilitate ca hotărârile judecătorești favorabile bisericii să fie schimbate și nici ca statul roman să aibă vreo obligație față de beneficiarul Cathedral Plaza.