Câți bani au cele mai bogate grupări teroriste din lume!

Apropo.ro / 26.06.2014, 11:30
Terorismul a devenit o problemă generală, mai ales după atacurile din 11 septembrie 2001, iar câteva dintre grupări dețin bugete însemnate.
Astfel, că grupările teroriste au posibilitatea să transforme barbarismul în acțiuni strategice, bine puse la punct din punctul de vedere al logisticii.
 
7. Boko Haram – Peste 70 de milioane de dolari
 
 
Boko Haram este o grupare nigeriană care are ca obiectiv înlăturarea de la putere a actualului președinte și instaurarea unui regim islamist. Au bombardat cartierul general ONU și au răpit peste 200 de eleve pentru a demonstra că „educația occidentală este un păcat”. De altfel, cei mai mulți dintre bani au fost obținuți din răpiri.
 
6. Lashkar-e-Tayyiba – 100 de milioane de dolari
 
 
Gruparea de origine pakistaneză a fost înființată în anii 1990 și mai este cunoscută sub denumirea de Armata Dreptății. Militanții acționează și în India și sunt cunoscuți pentru uciderea a sute de persoane, dar și pentru organizarea unor activități caritabile și renovarea unor școli și spitale. Lashkar-e-Tayyiba încasează anual circa 100 de milioane de dolari din donații.
 
5. FARC – 80-350 de milioane de dolari
 
 
FARC, sau Armata Poporului, este o organizație paramilitară marxistă ce activează cu preponderență în Columbia. Gruparea a fost înființată în 1960, iar reprezentanții ei au fost acuzați de comiterea a nenumărate răpiri și crime în numele anti-imperialismului. FARC obține între 80 și 350 de milioane de dolari din răpiri și taxe impuse anumitor grupuri de cetățeni, dar și din comercializarea unor droguri producție personală.
 
4. Al Qaeda – Peste 100 de milioane de dolari
 
 
Înființată în 1980, de Osama Bin Laden, Al Qaeda este considerată una dintre cele mai mari și mai mortale grupări teroriste la nivel global. Acțiunile preferate ale militanților Al Qaeda sunt bombardamentele sinucigașe. Al Qaeda obținea cam 30 de milioane de dolari pe an, înainte de atacurile din 11 septembrie 2001, jumătate din suma respectivă fiind donată exclusiv de Bin Laden. După atacurile de la World Trade Center și Pentagon, Al Qaeda a crescut mult în reputație și a ajuns să obțină peste 100 de milioane de dolari anual din donațiile făcute în special de islamiștii bogați. Avantajul acestei grupări teroriste este că are numeroși adepți în întreaga lume, oricând putând să apară alte și alte celule.
 
3. Talibanii din Afganistan – Peste 400 de milioane de dolari
 
 
Afganistanul este, încă, o țară aflată sub dominarea grupării teroriste a talibanilor. Aceștia au venituri uriașe, bazându-se în fiecare an pe un buget de peste 400 de milioane de dolari. Banii provin din comiterea a tot felul de infracțiuni, de la traficul de droguri până la cel de persoane. De asemenea, se primesc donații importante de la grupări străine. Talibanii sunt cei mai importanți producători și comercianți de opiu din lume.
 
2. IRA – Peste 450 de milioane de dolari
 
 
Armata Republicană Irlandeză (IRA) este cunoscută drept cea mai importantă grupare de spălare de bani din Europa. A fost înființată în urmă zeci de ani, pentru a lupta pentru independența Irlandei. Este considerată o grupare teroristă din cauza numeroaselor asasinate puse la cale împotriva reprezentanților Marii Britanii. IRA deține numeroase afaceri pe întreg teritoriul Marii Britanii, iar banii sunt folosiți în special pentru confecționarea de bombe. Oficial, IRA a fost desființată în 2005, dar conform unui raport publicat de Irish Independent, reprezentanții IRA continuă să se ocupe cu afaceri necurate ce le asigură un venit de 450 de milioane de dolari anual și pot oricând să pună la cale noi atentate.
 
1. ISIS – Două miliarde de dolari
 
 
Cea mai bogată grupare teroristă din lume este ISIS (Statul Islamic în Irak și Siria). ISIS și-a încheiat de curând colaborarea cu Al Qaeda și a început să acționeze pe cont propriu, bazându-se pe venituri anuale de peste două miliarde de dolari. Suma uriașă provine în special din jafuri, atacuri armate și traficul de arme. De asemenea, ISIS a început să facă o căruță de bani din momentul în care a pus stăpânire pe bogățiile naturale ale Siriei. ISIS se bazează  pe o structură sofisticată și mii de adepți care nu ezită să ucidă la cel mai mic semnal.