Cautatorii de aur s-au orientat catre circuitele electronice (Video)

Apropo.ro / 23.08.2011, 12:26
Cautatorii de aur s-au orientat catre circuitele electronice (Video)
Avand in vedere cresterea valorii gramului de aur din ultima perioada, multi "cautatori" s-au orientat catre vechile circuite electronice, care pot fi procurate extrem de ieftin (sau chiar gratuit), extragand aurul din contacte folosind cateva amestecuri chimice.

Trebuie mentionat inainte ca substantele chimice necesare etapelor de reciclare a aurului din circuite sunt extrem de periculoase si necesita un spatiu dedicat pentru a lucra cu ele.

In caz ca nu stiati, contactele circuitelor electrice, SIM card-ul si tastatura unui telefon mobil si multe alte componente electronice sunt placate cu aur si daca aveti cunostinte solide in chimie, puteti gasi diverse solutii pentru a-l separa si a-l recicla.

Un prim pas este separarea pieselor placate cu aur de pe circuite dupa care urmeaza o baie in apa tare (numita acid azotic sau acid nitric), fiind unul dintre cei mai tari acizi anorganici (si un oxidant foarte puternic).

Aceasta baie va dizolva marea majoritate a componentelor, in afara de aur, iar urmatorul pas este de dizolvare a aurului de pe suprafetele ramase.

Aceasta este o solutie la nivel industrial prin care sunt extrase argintul si cuprul, in procesele de reciclare.

Cum sa reciclezi aurul din componetele electronice de pe tare.ro

Deoarece aurul este un metal nobil, nereactiv chimic, pentru a dizolva aurul este nevoie de un amestec de mai multi acizi precum acid clorhidric, numit apa regala, care este capabil sa dizolve si metalele nobile.

Rezultatul final va fi o solutie neagra, murdara, care va contine si aurul dizolvat. Dupa o filtrare intr-un alt container, va fi necesara adaugarea unei cantitati mici de uree si apoi o cantitate considerabila de metabisulfit de sodiu pentru a reda aurului o forma solida, din cea lichida.

Ca pas final, produsul obtinut va trebui sa fie incins la peste 1000 de grade celsius iar rezultatul final va fi o pepita de aur destul de maricica, in functie de cate componente ati dizolvat.