Ce acte (??!) îți trebuie ca să fii homeless, în Statele Unite

De: Marian Andrei / 22.11.2012, 16:00
Ce acte (??!) îți trebuie ca să fii homeless, în Statele Unite
Șeful poliției din Nevada City (Statele Unite), îngrijorat de creșterea numărului de persoane fără adăpost din jurisdicția sa, propune o soluție birocratică pentru gestionarea situației: nu ai voie să fii homeless decât dacă ai... permis!

James Wickham a înaintat Consiliului municipal propunerea de a emite o ordonanță „no camping”, care are ca principal scop, în ciuda numelui pașnic, limitarea numărului de oameni ai străzii din oraș.

Rugat de presă să iși explice propunerea, Wickam a fost concis: „Va fi interzis să instalezi un cort. Nu ai voie să trăiești în mașină. Nu ai voie să trăiești în pădurile din jurul orașului. Dacă faci unul dintre aceste lucruri, vei fi arestat!

Wickham spune că, potrivit propunerii, vor fi acordate inițial un număr mic de permise – între 6 și 10 -, urmand ca numărul acestora să fie analizat din șase în șase luni. Șeful poliției speră ca această ordonanță va diminua numărul de delicte pe care ar putea să le comită cele 60 de persoane fără adăpost identificate în localitate și împrejurimile ei.

O ordonanță asemănătoare, emisă în 2010 de municipalitatea din Denver, a fost criticată dur de Uniunea pentru Drepturile Civile a Americanilor din Colorado (ACLU), care a afirmat că „atunci când adăposturile sunt pline (sau închise), este incorect să amendezi sau să arestezi persoanele care nu au altă opțiune decât să doarmă pe străzi” iar ordonanța este „de rea credință, nenecesară și potențial neconstituțională”.