Ce anume produce strălucirea și căldura Soarelui

De: Marian Andrei / 08.01.2015, 18:02
Ce anume produce strălucirea și căldura Soarelui
Deși este greu de crezut, stelele care strălucesc noaptea și Soarele, care strălucește ziua, sunt exact același tip de obiecte.

Soarele este o stea, de fapt cea mai apropiată stea de Pământ. Viața, așa cum o cunoaștem, nu ar fi posibilă fără căldura primită de la Soare, așa că merită să cunoaștem câte ceva despre el.

Aflat la o distanță de 150 de milioane de kilometri de Pământ, Soarele are un volum de 1,3 milioane de ori mai mare decât acesta.

Temperatura la suprafața Soarelui este de aproximativ 6.000 de grade Celsius, atât de mare îcât orice metal sau rocă se transformă instantaneu în gaz, așa că Soarele ar trebui să fie o sferă gazoasă.

Acum mulți ani, oamenii de știință credeau că strălucirea și căldura Soarelui se datorează faptului că acesta arde. Însă faptul că această stea are o vechime de sute de milioane de ani a infirmat această teorie, pentru că nimic nu poate arde atât de mult timp.

Astfel a luat naștere o nouă teorie, potrivit căreia aceste fenomene (strălucire și căldura emisă) au la bază un proces similar celui produs la explozia unei bombe atomice – transformarea materiei în energie.

Spre deosebire de ardere, unde materia se transformă dintr-o formă în alta, transformarea materiei în energie este un proces foarte „economic”: 28 de grame de materie poate produce suficientî energie pentru a topi un milion de tone de piatră.

Așa că dacă această teorie este corectă, Soarele va exista încă foarte mulți ani de acum încolo, transformarea în energie a numai 1% din materia sa permițându-i să se păstreze fierbinte 150 de miliarde de ani.