Ce au mâncat apostolii şi Iisus la Cina cea de Taină

De: Nicoleta Nicolae / 03.04.2015, 10:46
Ce au mâncat apostolii şi Iisus la Cina cea de Taină
Meniul servit la ultima masă a lui Iisus cu cei 12 apostoli nu mai reprezintă, se pare, un secret. Specialistul în arta culinară Miguel Angel Amodovar a scris o carte pe această temă.


Miguel Angel Amodovar susţine însă că, la acea ultimă cină, Iisus ar fi încălcat normele foarte stricte ale evreilor şi ar fi insistat ca apostolii săi să mănânce ‘din toate’. Însoţit şi de mama sa şi de Maria Magdalena, el ar fi mâncat stând întins pe jos şi luând alimentele cu mâna de pe o masă de înălţime foarte mică.

Primul fel ar fi fost o salată din ierburi amare, pe bază de ţelină, simbolizând viaţa plină de lacrimi şi tristeţe a evreilor în perioada sclaviei lor în Egipt.

Felul al doilea a constat în peşte – prăjit, la grătar sau la cuptor – însoţit de un sos dulce-acrişor. Este posibil să fi fost unul dintre felurile de peşte pe care chiar mesenii le pescuiau în râul Iordan, dar nu este exclusă nici varianta unor peşti din Marea Galieii, cum ar fi sardinele. Sosul era preparat din ulei de măsline, miere, oţet şi vin, cu nuci şi curmale tăiate mărunt.

Principalul fel de mâncare a fost din miel sau ied, aşa cum se spune în capitolul 12 din Cartea Exodului şi de la care a pornit şi tradiţia consumării acestui tip de carne cu ocazia Paştelui. Gătită sub formă de friptură, carnea era pregătită cu ulei de măsline, apă, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuişoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare şi piper. Ca garnitură se putea adăuga linte, scrie Agerpres.

Cina s-a încheiat cu ‘Jaroset’, un fel de mâncare evocând lutul folosit de evrei la construirea caselor lor. Acest desert este făcut pe bază de compot de curmale, cu mere şi caise uscate, nuci, amestecate cu ghimbir, scorţişoară, miere şi vin dulce.