Ce cauzează cancerul?

Apropo.ro / 23.03.2015, 19:00
Ce cauzează cancerul?
În principiu, cancerul apare atunci când procesul divizării celulelor din corp scapă de sub control.

În primul rând, ce este cancerul?

În principiu, cancerul apare atunci când procesul divizării celulelor din corp scapă de sub control. Pe măsură ce noi celule „sălbatice” încep să se dividă, ele formează o masă din ce în ce mai mare de țesut. Cancerul este, deci, creșterea și răspândirea necontrolată a celulelor din corp.

Cancerul se poate dezvolta în orice tip de celule. Din moment ce există tipuri diferite de celule, apar și forme diferite de cancer. La om, există sute de forme de cancer, astfel că nu vorbim de o singură boală, ci de o mare familie de boli. Aceasta este una dintre problemele întâmpinate de specialiști, atunci când caută un leac pentru cancer.

O abordare a problemei cancerului este descoperirea agenților care cauzează cancerul. Oamenii de știință au nevoie să știe exact cum acționează acești agenți auspra celulelor normale care produc celule canceroase. Astfel, ei speră să poată preveni boala. Alte cercetări abordează căutarea ade agenți care să distrugă celulele canceroase din corp, așa cum antibioticele moderne distrug celulele infecțioase.

Savanții au descoperit multe substanțe chimice care devin agenți cauzatori de cancer. Guvernele au făcut anumiți pași pentru a ține astfel de substanțe chimice departe de mâncare și să prevină alte forme de contact ale lor cu oamenii. Astfel de inițiative ajută la prevenirea cancerului.

Din cauza legăturilor strânse dintre cancer și bacteriile din anumite animale, din ce în ce mai mulți savanți ăncep să creadă că anumite forme de cancer sunt cauzate de bacterii. Însă, încă nu s-a descoperit cum poate produce un virus cancer în corpul uman.

Cercetările asupra cauzelor cancerului sunt dificile, însă se fac mari progrese. La un moment dat, se va descoperi că formele de cancer au puține trăsături în comun. Sau poate că acei agenți lucrează în același fel. Dar, încă nu știm răspunsul la această întrebare.