Ce concerte ne imbie vara asta?

De: Manuela Stoicescu / 24.04.2008, 03:41
Parca vara n-a fost niciodata mai ispititoare. Desi petrecerile se muta in sezonul estival in Mamaia, restul tarii isi ia revansa...

Parca vara n-a fost niciodata mai ispititoare. Desi majoritatea petrecerilor se muta, in sezonul estival in cluburile din Mamaia, s-ar parea ca restul tarii isi ia revansa anul acesta in forta, imbiindu-ne sa batem trotuarele si orasele de la concert la concert si din festival in festival.

Dar sa vedem ce tentatii muzicale stau la panda in lunile calde ale anului: iulie debuteaza cu o serie de concerte despre care s-a vorbit si se va mai tot vorbi. Alanis Morisette, Cypress Hill, UNKLE, Apollo 440, Kaiser Chiefs, Manic Street Preachers, Manu Chao si Nelly Furtado sunt doar cativa dintre artistii care vor defila rand pe rand pe scena B`estfest pentru a multumi publicul romanesc, din ce in ce mai obisnuit cu delicatese "sonore".

Alanis, o vedeta recent anuntata de catre cei de la Emag!c, este una dintre cantaretele "aparte" care populeaza industria: alaturi de alte exemplare stranii si minunate precum Tori Amos (care ne-a facut si ea o vizita vara trecuta), Alanis Morisette a devenit celebra la nivel mondial odata cu piesa "Ironic", care a reprezentat transferul in zona comercialului al stilului bizar al artistei, facilitand apoi intrarea pe piata a unor melodii care ne-au ramas in memorie, ca "Thank You", "Hand in My Pocket" si "Unsent". Si daca acum cativa ani nici nu indrazneam sa visam la un concert Alanis, acum putem considera acest eveniment de proportii un "cadou" din partea anului 2008.

Lui Alanis i se alatura, in prima zi a festivalului, pe 4 iulie, Cypress Hill, UNKLE si Apollo 440, artisti redutabili la randul lor care promit o seara de senzatie. Baietii de la Cypress Hill s-au lasat si ei asteptati de cand ascultam la televizor "Insane in the Brain" si "Dr. Greenthumb", dar nu putem decat sa speram ca toata asteptarea a meritat cu varf si indesat. Cat despre UNKLE si Apollo 440, nici ca exista o rasplata mai mare pentru iubitorii de muzica electronica.

Si daca tot vorbim de muzica electronica, n-am putea sa-i uitam pe Dj-ii olandezi confirmati de curand la B`estfest, Mark Norman, Cor Fijneman, LEMON8 si Boy Lamoen. Boy Lamoen va asigura warm-up-ul in fiecare zi a festivalului, afterparty-ul fiind asigurat de Mark Norman in data de 4 iulie, Cor Fijneman pe 5 iulie si Lemon8 pe 6 iulie.

Zilele urmatoare, distractie cat cuprinde, once again. Pe 5 iulie, portie XXL de indie sanatos si bine facut a la Kaiser Chiefs, una dintre cele mai celebre si apreciate trupe de pe scena rock. In aceeasi zi mai avem parte si de un concert Manic Street Preachers, apoi niscaiva Stereophonics si, drept garnitura pentru aceasta zi savuroasa, Nouvelle Vagues si Deluka. Cea de-a treia dar nu si ultima zi de festival e dedicata in special amatorilor de pop si pop rock. Excentricul Manu Chao va prelua microfonul cu al sau stil care imbina "Rock en Espanol" si French Pop cu elemente de worldbeat, stergand granitele dintre natiuni si genre-uri muzicale. Servim si Sunrise Avenue iar pe seara prezentele feminine iau cu asalt scena: Nelly Furtado si Roisin Murphy, incantatoare si la trup si la voce.

Dupa hiturile-monstru alaturi de Timbaland, care au adus-o pe Nelly inapoi in atentia criticilor si fanilor din intreaga lume, adunand nici mai mult nici mai putin decat 24 milioane de vizualizari pe YouTube, speram ca Nelly sa nu uite sa-si aduca arsenalul de beat-uri si miscari sexy care i-au reconfigurat prezenta pe scena pop.

Petrecaretii vor avea parte intre 6 si 11 iulie de o mica pauza, insa nu suficient pentru a se pregati pentru ce le rezerva B`estfest in ziua Aftershock: Judas Priest, Primal Fear si Ross the Boss – 3 concerte de esenta tare care sa satisfaca si gusturile celor mai "suparati".

Intre timp insa, ca nu cumva sa va plictisiti, Deff Lepard si Whitesnake vin val-vartej tot la Romexpo, altarul nostru pe timp de vara. Si ca si cum aceste doua trupe legendare n-ar fi fost de-ajuns, se zvoneste prin targ ca si Leonard Cohen va concerta in Bucuresti, locatia urmand a fi anuntata, acelasi lucru fiind valabil si pentru celebrul Bon Jovi.

Si ca restul oraselor sa nu ramana in urma, Sibiul ne tenteaza si el cu a treia editie a festivalului ArtMania, intre 18-20 iulie, la care sunt invitate nume grele precum Tiamat, Agua de Annique, Atrocity, Leaves’ Eyes si Gamma Ray.

In Targu Mures, fratiorul mai mic al festivalului de la Sziget continua intre 23-27 iulie, promitand editii mai spectaculoase si mai bogate. Si daca tot a mers in cazul festivalului de la Sziget, fanii si "festivalierii" sunt invitati pe site-ul Peninsula pentru a-si alege si a nominaliza trupele preferate pe care ar vrea sa le vada evoluand pe plaiurile mioritice.

Incheiem pleiada de staruri si muzichii pe luna iulie, pronuntand inca doua nume, sub dictonul "last but not least": Metallica rocks the night pe data de 23, pe Stadionul Cotroceni iar Lenny Kravitz isi leagana fizicul dupa care lesina reprezentantele sexului frumos 3 zile mai tarziu, pe acelasi stadion.

Despre luna august nu stim inca foarte multe: ne tremura manutele si urechile in asteptarea concertului Iron Maiden de pe 4 si apoi, ca sa ne relaxam, dam o tura la Stufstock, intre 14-16 august, unde vin Bloodhound Gang si The Dandy Warhols, Zdob si Zdub, Klimt 1918, Last Hope, Sunshine, Phoenix, Luna Amara, Kumm, Timpuri Noi si Implant pentru Refuz, ca sa enumeram doar cateva trupe.

Nu-i bai insa, ne asteptam sa fim placut surprinsi cu si mai multe vesti despre cantari si petreceri: cu cat mai multe si mai "dezmatate", cu-atat mai bine!