Ce dezavantaje ai dacă ești vegetarian

De: Carmen Ulian / 09.06.2014, 14:00
Alegerea tipului de alimentație aparține fiecărui individ în parte. Fie că este vegetarian sau nu, în ambele cazuri sunt avantaje și dezavantaje.

Persoanele care aleg o alimentație vegetariană au o mulțime de avantaje. Au la dispoziție o plajă largă de fructe, legume, făinoase sănătoase, etc, în principal produse vegetale, care nu le pun sănătatea în pericol, câteodată chiar și greutatea.

Vegetarienii fie aleg o alimentație din care exclud carnea de orice fel – roșie, de pui, fructe de mare, pește, etc, fie adaptează meniul la anumite tipuri de carne.

germeni de grau

Germenii de grâu, o sursă de proteine

Există mai multe tipuri de vegetarieni:

– lacto-ovo-vegetarieni: cei care nu consumă carne și produse din carne în afara ouălelor și lactatelor

– ovo-vegetarienii: nu consumă carne și nici alte produse animale în afara ouălelor

– flexitarienii: nu exclud carnea din meniu, dar o consumă foarte rar

– vegetarienii care mai consumă pește și produse din pește.

Printre dezavantajele unei astfel de diete vegetariene regăsim:

1. Este dificil să mănânci cantitatea de proteine necesară

Mulți și-ar dori să devină vegetarieni, dar aceasta este cea mai mare temere a lor. Pentru unii faptul că renunță la carne nu este o mare problemă, în timp ce alții nu pot sta fără ea. Ce-i drept aspectul asta nu ar trebui să fie un impediment în alegerea stilului de viață vegetarian.

Ca vegetarian vei descoperi în timp ce produse ascund proteinele necesare organismului tău. Le vei regăsi în tofu, mâncăruri combinate, nuci, brânză, etc.

Pentru organism poate fi un lucru bun îndepărtarea cărnii din meniu, dar balanța nutrițională trebuie păstrată în continuare, ca vegetarian. Trebuie să fii creativ, să adaugi mai multe legume, fructe, cereale integrale în meniul tău. O discuție cu un nutriționist îți va deschide noi orizonturi.

supa

Gazpacho

2. Meniul vegetarian pare limitat

Având în vedere că majoritatea magazinelor comercializează multe produse pe bază de carne, ar putea fi și așa. Tranziția la o dietă vegetariană nu este ușoară. Vei acorda atenție acelor lucruri pe care nu le băgai prea mult în seamă. Poți descoperi noi produse, noi magazine care să vină cu alimente în sprijinul tău. Este puțin o nouă zonă de comfort.

3. O masă în oraș este o provocare

Să iei masa la un restaurant sau oriunde în oraș îți poate da bătăi de cap. Cu atât mai mult când ieși la masă însoțit de prietenii ne-vegetarieni. Opțiunile sunt limitate, dar asta nu înseamnă că vei face foamea. Cu cât cunoști mai multe despre mâncărurile vegetariene, cu atât vei putea avea o masă bogată și sănătoasă.

4. Prietenii vegetarianului

Atunci când iei masa cu prietenii trebuie să alegeți o cale de mijloc pentru ca ambele tabere să poată servi masa. Ori puteți descoperi noi locuri unde să mâncați, ori puteți prepara masa la cineva acasă respectând alegerea fiecărui individ în parte. Cu siguranță că mulți se vor simți atrași de meniul vegetarian cu variațiile din farfurie.

branza

Cannelloni cu spanac și ricotta

5. Nu toți din familie trebuie să devină vegetarieni

Dar este puțin greu pentru cel care a renunțat la multe obiceiuri alimentare să ia masa cu familia. În primul rând că, dacă nu este un vegetarian convins, va fi tentat de bunătățurile de pe masă. La o sărbătoare de exemplu. Întotdeauna trebuie să existe și variante de meniu pentru cel vegetarian. Dacă inviți la masă un vegetarian știi despre ce este vorba și nu îl pui să-și gătească masa, ci îl vei întreba ce anume poate consuma. Vei mai sta în bucătărie ceva timp, dar știi că invitatul tău se va bucura că se integrează. Se pot alege variante de meniu în care să nu fie inclusă carnea, ci doar să poată fi adăugată după preferințe.

6. Tradițiile de sărbători se schimbă pentru vegetarieni

Adio sarmale, adio ciorbă de perișoare, piftie, cârnați și alte preparate pregătite cu ocazia diverselor sărbători. Masa poate fi aproape aceeași de zi cu zi pentru un vegetarian, cu excepția, poate, a deserturilor pregătite. Este dificil, dar alegerile nu se discută și nici nu se impun.

7. Vegetarienii trebuie să învețe să gătească

Pentru a-și asigura zilnic aportul de proteine, carbohidrați, vitamine, etc, necesare. Pe piață și pe internet există numeroase informații și sfaturi despre cum se gătesc și se pregătesc meniurile vegetariene. Partea bună este că nu mai petrec foarte mult timp în bucătărie, nu se mai afumă casa….

Vegetarianul trebuie să găsească un ritm al său. Alegerea îi aparține, iar educarea se face în timp și constant. Va învăța ce anume poate consuma și ce nu, cum să le prepare, unde să iasă în oraș, să aibă răbdare și pofte sănătoase. Echilibrul se capătă prin exercițiu.