Ce dureri de cap ai?

Apropo.ro / 24.02.2006, 15:17
Ce dureri de cap ai?
Persoanele care n-au simțit pe propria piele cefaleea pot fi numarate pe degete. Statisticienii susțin ca durerile de cap sunt cele mai raspandite tipuri de dureri. Dar și ele se împart în mai multe categorii. Migrenele Dor atat de tare, încat te pot scoate din


Persoanele care n-au simțit pe propria piele cefaleea pot fi numarate pe degete. Statisticienii susțin ca durerile de cap sunt cele mai raspandite tipuri de dureri. Dar și ele se împart în mai multe categorii.

Migrenele
Dor atat de tare, încat te pot scoate din „funcțiune” o anumita perioada de timp. Se deosebesc de celelalte feluri de dureri de cap prin aceea ca produc pulsații dureroase doar pe o jumatate a capului. Specific migrenelor este și faptul ca lumina și zgomotele puternice pot intensifica durerile. Se pare ca, la ora actuala, mai mult de 8 la suta din populația globului sufera de migrene.

Durerile de cap datorate starilor de incordare
Medicii spun ca 9 dureri din 10 sunt de acest fel. Ce-i drept, nu sunt la fel de insuportabile ca migrenele, dar nici binevenite. Ele sunt adeseori provocate de stres, certuri puternice, tensiuni la serviciu ori în familie. Pot aparea și ca urmare a petrecerii excesive a timpului în fața calculatorului. În comparație cu alte tipuri de cefalee, aceste dureri se dezvolta lent, sub forma unor presiuni asupra tamplelor, cefei ori frunții. Durerea mai poate fi perceputa ca o arsura sau ca o pulsație.

Cefaleea in ciorchine
Acest tip de durere este rar întalnit, dar cine are de-a face cu el nu o uita ușor. Doare mai tare decat o migrena puternica și nu se rezuma la atat. Durerea este însoțita de o întreaga suita de simptome: curgerea nasului, transpirații pe fața, ochii injectați sau încețoșați, o pleoapa cazuta. Particularitatea ei consta în aceea ca durerea se stabilește fie pe o parte a capului, în jurul globului ocular, fie aproape de mijlocul feței, iar daca te așezi la orizontala durerea se intensifica. Ai impresia ca cineva ți-a înfipt un fier înroșit în ochi sau un sfredel în cap. Numele de cefalee în ciorchine vine de la faptul ca durerile de cap apar grupate de-a lungul mai multor zile, dar, în mod curios, se produc cam la aceeași ora (de regula, în toiul nopții). Se pare ca barbații, alcoolicii, fumatorii sunt mai predispuși la acest tip de durere.