Ce este Calea Lactee

De: Marian Andrei / 08.04.2015, 20:00
Ce este Calea Lactee
Nu există, probabil, o îmagine mai minunată, atunci când privești cerul noaptea, decât Calea Lactee, care se întinde ca o salbă de nestemate de la un capăt la celălalt al cerului. Deoarece anticii nu aveau nicio explicație referitoare la stele, ei și-au închipuit unele, ciudate dar frumoase.

În epoca creștină timpurie, de exemplu, oamenii credeau că aceasta reprezintă calea către îngeri, pe unde se putea urca în ceruri.

Chiar și în zilele noastre, când pretindem că știm adevărul, mirarea persistă când aflăm detalii despre Calea Lactee.

Galaxia noastră are aproximativ forma unui ceas, rotundă și plată. Însă datorită faptului că ne aflăm „în interiorul” ei, nu putem vedea cu ochiul liber acest aspect.

Un alt fapt interesant: în galaxia noastră există cel puțin 3 miliarde de stele. Ca să îți imaginezi dimensiunea ei, avem un punct de reper. Dacă lumina ajunge de la Soare la Pământ în 8 minute, distanța de la centrul Căii Lactee până la Soare este străbătută de lumină în nu mai puțin de 27.000 de ani.

Ca toate celelalte corpuri cerești, și Calea Lactee se rotește în jurul centrului său ca o roată. O mișcare completă de rotație durează aproximativ 200 de milioane de ani.