Ce este coronavirusul?

De: Andra Voiculescu / 23.03.2020, 18:23
Ce este coronavirusul?
Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de viruşi care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV).

Boala Coronavirus (COVID-19) este o tulpină nouă care a fost descoperită în 2019 şi care nu a fost identificată anterior la om.

Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că sunt transmise între animale şi oameni. Investigaţii detaliate au descoperit că SARS-CoV a fost transmis de la pisici civet la oameni şi MERS-CoV de la cămile dromedare la oameni. Mai multe coronavirusuri circulă la animale care încă nu au infectat oamenii.

Semnele comune de infecţie includ simptome respiratorii, febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie. În cazuri mai severe, infecţia poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi chiar moarte.

Recomandările standard pentru a preveni răspândirea infecţiei includ spălarea periodică a mâinilor, acoperirea gurii şi nasului atunci când tuşim şi strănutăm, gătirea completă a cărnii şi a ouălor. De asemenea, trebuie evitat contactul strâns cu cineva care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse şi strănut.

Sursa foto: Pixabay