Ce este cuarțul?

De: Dragos Tanase / 07.04.2015, 20:00
Ce este cuarțul?
Mulți oameni folosesc zilnic cuarț, fără să știe acest lucru. Cuarțul este unul dintre mineralele cele mai larg răspândite și mai utile cunoscute până acum.

Un alt nume pentru cuarț este „siliciu”. Acesta este alcătuit din siliciu și oxigen, fiind mai greu decât oțelul și mai transparent decât sticla!

Când cuarțul este pur, acesta este incolor sau alb, dar când este amestecat cu impurități ar putea avea diferite nuanțe de roșu, galben, maro, verde, albastru, lavandă sau negru. Cuarțul este uneori găsit în cristale clare mari, cu șase capete piramidale numite „cristale de rocă”.

Unele dintre pietrele cele mai abundente sunt compuse în mare parte din cuarț. Nisipul este format din granule de cuarț ținute laolaltă de o substanță de cimentare. Cuarțul formează o mare parte din roca numită granit.

Nisipul alb este format aproape din cuarț și, în general, nisipul este format în mare parte din cuarț!

Chiar și multe dintre pietrele semi-prețioase sunt doar cuarț colorat cu mici cantități de alte substanțe. Agat, ametist, onix și multe altele.

Cuarțul este utilizat în fabricarea de instrumente optice și în industria sticlei. Felii subțiri tăiate de la cristale pure de cuarț sunt utilizate în radiodifuziune pentru a păstra posturile de radio pe lungimea lor de undă corespunzătoare.

Când un cristal pur este topit la o temperatură foarte ridicată, foarte intensă, obținem cuarț topit. Aceasta este o substanță foarte valoroasă și utilă. Are un punct de topire foarte ridicat, 1.710 de grade Celsius, se dilată și se contractă mai mult decât orice alt material cunoscut și este mai transparent decât sticla!

După cum mulți s-ar putea aștepta, o substanță care se comportă în acest fel este un material extrem de important pentru ustensilele de laborator. O farfurie făcută din cuarț topit poate fi încălzită și aruncată în apă cu gheață, fără a fi prejudiciată în niciun fel.

Valuri de căldură și de lumină stralucitoare pot trece prin cuarț foarte ușor. Deoarece razele ultraviolete dătătoare de sănătate, care sunt absorbite de sticlă , trec prin cuarț, sanatoriile sunt uneori acoperite cu panouri de cuarț și lămpi speciale de cuarț, care sunt folosite pentru a oferi tratamente artificiale de soare.