Ce este dioxidul de carbon CO2

De: Carmen Ulian / 21.01.2015, 00:11
Ce este dioxidul de carbon CO2
Dioxidul de carbon (CO2) este un compus, de obicei sub formă de gaz care este mai dens decât aerul.

Dioxidul de carbon este format dintr/un atom de carbon și doi atomi de oxigen. Este un gaz incolor.

Valoarea dioxidului de carbon din aer a crescut alarmant în ultimii ani, ceea ce conduce la încălzirea globală. Mai toate lucrurile din jurul nostru folosesc CO2. Plantele, combustibilii, alimentele și băuturile, corpul uman, etc.

Organismul nostru are nevoie de o cantitate mică de dioxid de carbon pentru a supraviețui. El controlează ritmul bătăilor inimii dar și alte funcții vitale din corp. Dacă am inhala o cantitate prea mare de CO2 ne-am face rău, ba chiar ne-am sufoca sau am intra în comă.

Omul ia oxigenul din aerul pe care îl inspiră. Acesta este condus spre fluxul sanguin, țesuturi, plămâni, etc, apoi se transformă în dioxid de carbon și la final este eliminat prin expirație. CO2 este responsabil de nevoia omului de a respira.

Plantele au nevoie și ele de dioxidul de carbon pentru a trăi. Plantele verzi trag dioxidul de carbon di aer, prin porii frunzelor. În combinație cu apa și razele soarelui se produce hrană pentru plantă. Planta scapă apoi de oxigenul în plus.

Plantele iau din aer dioxidul de carbon pe care îl transformă, și dau afară oxigenul, iar oamenii și animalele iau oxigenul și dau afară dioxidul de carbon. ACest proces ajută și la menținerea alimentării cu oxigen și CO2 din aer.

Dioxidul de carbon are multe întrebuințări, una dintre cele mai cunoscute fiind carbonatarea băuturilor.