Ce este Golf Stream-ul

De: Marian Andrei / 07.04.2015, 20:00
Ce este Golf Stream-ul
Golf Stream este cel mai cunoscut curent oceanic, similar cu un fluviu care curge prin apele oceanului în loc să curgă pe pământ. "Mica diferență" este faptul că Golf Stream-ul este mai mare decât toate apele curgătoare de pe Pământ luate la un loc!

Golf Stream, care se formează în apropiere de Ecuator, în apele Atlanticului, după care își continuă drumul de-a lungul coastelor estice ale Statelor Unite, traversând oceanul către Europa de Nord.

Golf Stream-ul este extrem de vizibil, apele sale având o culoare albastră clară, spre deosebire de apele verzi sau gri prin care se deplasează.

Fiind format în apele calde de la Ecuator, Golf Stream-ul este un „curent de apă caldă”, care influențează uimitor climatul de-a lungul cursului său.

Vânturile care bat pe deasupra sa se încălzesc și transportă căldura către suprafețe din Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda și Belgia, rezultatul fiind o climă mai caldă și ierni mai blânde pentru aceste zone decât pentru altele situate la aceeași latitudine. Un rezultat direct este că porturile de pe coasta norvegiană nu au ghețuri în niciun moment al anului, în timp ce Londra și Parisul au parte de ierni ușoare.

Efectul Golf Stream-ului se manifestă numai asupra Europei, pentru că iarna vânturile suflă dinspre continentul american spre Europa.